Innostuin noin vuosi sitten tekemään itse leipää. Pojan syntymän jälkeen leivänteko hiipui, mutta nyt syttyi taas uusi innostus! Tässä yksi lemppariresepteistäni!! Löysin ohjeen Ruokaohjeita ja herkkuja à la Marie-blogista. Tein itse ohjeen kaksinkertaisena ja tein pari muutosta aineksiin ja tekotapaan. Tykkään aina tehdä leipää kerralla vähän isomman satsin, ettei heti lopu. Leipää voi silloin myös pakastaa tuoreeltaan.

Tässä on oma versioni ohjeesta ja ohje on siis tässä kaksinkertaisena. Tästä ohjeesta tulee n. 3 leipää. Itse tein kolmessa erikokoisessa leipävuoassa.

Pähkinäleipä

6 dl vettä

n. 13 dl hiivaleipäjauhoja

2 1/2 dl kaurahiutaleita

2 1/2 dl kauraleseitä

2 ps (á 11g) kuivahiivaa

vajaa 3 tl (ruusu)suolaa

3 rkl oliiviöljyä

3 rkl seesamiöljyä (käytän usein leivässä)

1 1/2 dl vaaleaa siirappia

4 dl pieneksi rouhittuja pähkinöitä, laitoin nyt 2 dl pinjansiemeniä ja 2 dl cashewpähkinöitä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja kaada isoon kulhoon. Sekoita kuivahiiva kahteen desilitraan jauhoja ja sekoita seos vispilällä veteen. Lisää sinne kaurahiutaleet, leseet, suola, pähkinä/- ja siemenrouheet ja sekoita. Lisää öljyt ja siirappi. Lisää vähitellen loput jauhot kädellä sekoittaen. Lisää jauhoja tarvittaessa. Alusta taikinaa kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä (n. 10 min.) Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Voitele leipävuoat.Jaa taikina leipävuokiin ja taputtele tasaiseksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 40 min. Viiltele leipien pintaan veitsellä muutama viilto. Paista 175-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia uunista riippuen (itselläni oli n. 40 min.). Minä tykkään pehmeäkuorisesta leivästä, joten irrotan aina uunista tulleet leivät vuoistaan ja laitan liinan alle jäähtymään.

                  

Tässä vielä leivät uunituoreina illan hämyssä. Tämä leipä on kyllä herkkua! Tytärkin on ihan intona tähän leipään :)