IMG_7291.jpg

Tässä paranneltu piparkakkuresepti! Enpä ole aiemmin hoksannut (kiitos Masajolle vinkistä), että siirappia ei tosiaan tarvitse laittaa, koska intiaanisokerissa on itsessään siirappi. Jätin nyt siis siirapin pois ja korvasin sen intiaanisokerilla. Tärkeää on, että käyttää Masajon aitoa intiaanisokeria! Sillä syntyy paras tulos kaikessa leivonnassa. Vähensin samalla mausteiden määrää (niitä oli edellisessä reseptissäni omaan makuuni liikaa) sekä myös jauhojen määrää. Mausteisiin voi halutessaan lisätä kardemummaa tai inkivääriä ja mausteiden määrää voi muunnella omaan makuun sopivaksi.

Tein itselle pienemmän määrän taikinaa ja leivoin omat piparini poikien ollessa päikkäreillä. Tein nyt tosi ohuita pipareita. Jos haluaa vähän paksumpia pipareita, voi taikinalevystä jättää hieman paksummaksi. Tein isomman taikinan iltaa varten, jolloin lapset saivat leipoa omat piparinsa. Lapset ovat aina innoissaan piparinleivontatuokiosta. Silloin laitetaan soimaan joululauluja  ja on kiva tunnelma. Romeokin jopa kauli taikinaa vähän ja paineli muoteilla, kun viime vuonna taikina meni vain suuhun. Kyllä se nytkin sinne enimmäkseen karkasi :D Inka ja Mio (ja ehkä Romeokin) koristelevat vielä muutamat piparkakkunsa. Laitan niistä sitten oman pienen postauksen, kun ovat valmiita :)

HUOM! Jos teet taikinan kaksinkertaisena, tässä mitat: Intiaanisokeria 6 dl, vettä 1 1/2 dl, voita 250 g, kanelia 4 tl, neilikkaa 3/4 tl, hienonnettua pomeranssinkuorta 2 tl ja puolikarkeita spelttijauhoja 12 dl. Eli kaikkia muita kaksinkertainen määrä, paitsi neilikkaa, johon tulee vain pieni lisäys.

HUOM! Eri jauholaadut saattavat käyttäytyä taikinassa erilailla. Jotakin jauhoa saattaa tarvita esimerkiksi vähän vähemmän kuin spelttiä. Sopivan jauhomäärän löytää kokeilemalla eli laittaa jauhoa sen verran, että taikina jää aika löysäksi ja pehmeäksi (taikina jähmettyy sopivaksi jääkaapissa). Liian karkea tai täysjyvällinen jauho voi tehdä taikinasta helposti murenevan ja vaikeammin käsiteltävän.

Piparkakut intiaanisokerilla

(noin 80 kpl)

3 dl intiaanisokeria

3/4 dl vettä

125 g voita

2 tl kanelia

1/2 tl jauhettua neilikkaa

1 tl hienonnettua pomeranssinkuorta

1 1/2 tl ruokasoodaa

noin 6 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä) + vähän jauhoja leipomiseen

Mittaa intiaanisokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Sekoittele hetken aikaa, että intiaanisokerimurutkin sulavat. Viipaloi rasva isoon kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma intiaanisokeriseos niin, että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä jauhot ja sooda, kaada ne hiljalleen nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa löysältä, se ei haittaa, koska se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa (tärkeää onkin, ettei taikinasta tule liian kovaa valmistusvaiheessa). Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.

Ota taikinaa jääkaapista pieni pala kerrallaan ja kauli se. Näin on helpointa. Taikina on aluksi kovaa, mutta pehmenee nopeasti. Levitä vähän jauhoja leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti kaulien ohuen levyn.

Paina muoteilla piparkakkuja taikinalevystä ja siirrä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa keskitasolla 4-6 minuuttia paksuudesta riippuen (minulla paistui 4:ssä minuutissa, koska olivat ohuita). Vahdi tarkkaan, sillä piparit palavat erittäin helposti. Anna pipareiden jäähtyä jonkin aikaa pellillä, koska ne ovat hyvin pehmeitä uunista otettaessa. Piparit jähmettyvät jäähtyessään ja sitten ne on helppo siirtä pelliltä pois.

Mun ikioma taikina :)

IMG_7278.jpg

Piparilinnut, piparipuput ja piparinalle :)

IMG_7299.jpg

Tein nyt hyvin ohuita pipareita.

IMG_7293.jpg

Sydämellisen ihananmakuisia pipareita ♥

IMG_7289.jpg

Päältä rapsakoita ja sisältä nekkumaisen pehmeitä.

IMG_7301.jpg