Olipa kerran talvinen taikametsä, jossa oli suuri, luminen käpy.....tai oikeastaan, koska sen suomut syntyivät väärään suuntaan, se muuttuikin lumesta pitäväksi siiliksi, joka ei halunnut nukkua talviunta :)

Tämä talvimetsän hassu siiliveijari syntyi puhtaan vahingon kautta. Se vain halusi syntyä. Että et nyt mitään käpykakkua tee vaan MINUT! Käpykakku siitä piti tulla, ensimmäinen tekemäni käpykakku. Tein ensimmäisen rivin suomuja. Huomasin heti virheeni. Ajattelin ensin, että nonni, nyt meni ihan pieleen. Sitten päätin tehdä loputkin suomut virheelliseen suuntaan. Se olisi sitten vähän erilainen käpykakku. Mutta suomut tehtyäni huomasin, että edessäni olikin ihan selvästi siili! Ei tarvinnut kuin tehdä sille silmät ja nenä. Jos olisin alunperin tahnyt tarkoituksella siilin, en kyllä olisi laittanut sen naamaan piikkejä :D Mutta taikametsässä siili voi olla ihan minkälainen vaan!

Tukena reseptille käytin Ulla Svenskin käpykakkua kirjastaan Unelmakakut. Appelsiinimarmeladin halusin tehdä itse ja muitakin pieniä muutoksia tein.

Osallistuin tällä siilikakulla Leivontafoorumin tammikuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena oli valkoinen kakku pakkaselle. Olipas hienoa nähdä, miten monta aivan upeaa ja erilaista kakkua haasteeseen tuli!! Minusta äänestäminen oli tosi vaikeaa, koska hyviä vaihtoehtoja oli niin monta. No, suureksi ilokseni siilikakkuni voitti haasteen :) Kyllä sydän pompahti korkealle ja kovaa kun katsoin tuloksen. Kiitän vielä tätäkin kautta äänestäjiäni ja kommenttien antajiani!! Onnitteluni myös muille palkinnoille päässeille!

Täältä löytyy Fazerilta saamani palkinto :)

Talvimetsän siilikakku

Appelsiinimarmeladi

Ohje löytyy täältä. Mittaa kakkua varten 300 g (noin 2 3/4 dl) marmeladia. Lopulle marmeladille voi keksiä muuta käyttöä :)

Pohja

5 kananmunaa

150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria

150 g (2 1/2 dl) vehnäjauhoja

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot joukkoon hiljalleen käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Paista uunin alimmalla tasolla 170 asteessa noin puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ja jaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus

3/4 dl vastapuristettua appelsiinimehua

Täyte

300 g appelsiinimarmeladia (kaupan valmis marmeladi käy myös hyvin)
+

Voikreemi:

1 1/4 dl sokeria

1/2 dl vettä

1 kananmunankeltuainen

250 g suolatonta voita

10 tippaa appelsiiniaromia

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua keskilämmöllä, kunnes seoksen lämpötila on 117 °C (siihen menee noin 5 minuuttia). Ota kattila liedeltä, lisää keltuainen ja vatkaa seos kylmäksi. Lisää pehmeä voi ja appelsiiniaromi ja vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi.

Täytä kakku. Laita alimmainen kakkulevy jollekin alustalle ja kostuta se appelsiinimehulla leivontasudin avulla. Levitä pintaan puolet appelsiinimarmeladista ja sen päälle noin 1/3 voikreemistä. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja täytä se samalla tavalla kuin alimmainen väli. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta sen reunoja hieman appelsiinimehulla.

Muotoile veitsen avulla kakusta siilinmuotoinen leikaten viistosti ylhäältä alaspäin. Kakun toinen pää saa olla reilustu suipompi ja matalampi. Nosta leikatut reunapalat kakun päälle, jotta pinta saa pyöreyttä. Pienillä reunapaloilla voi tilkitä pieniä reikiä. Levitä loppu voikreemi tasaisesti kakun pintaan.

Kuorrutus

400 g luonnonvalkoista marsipaania

Kauli marsipaani tomusokeroidulla alustalla 2 - 2 ½ mm paksuiseksi ja niin isoksi levyksi, että reunat ulottuvat reilusti kakun alareunan yli. Nosta se kakun päälle ja siloita pinta kämmensyrjällä. Leikkaa kakun alareunaa myöten ylimääräinen reunaosa pois. Siirrä kakku tarjoilualustalle. Leikkaa terävillä saksilla siilin piikkejä marsipaaniin pitäen sakset noin 45 asteen kulmassa. Terävöitä tarvittaessa piikkien päitä.

Koristelu

pieni pala (noin 50 g) marsipaania

valkoista ja vaaleansinistä tomuväriä

hopean- ja valkoisenhohtoista kimallejauhetta ja koristeglitteriä

tomusokeria

Värjää marsipaani valkoiseksi. Pyöritä siilille pieni nenä ja silmät ja sudi niihin vaaleansinistä väriä ja kimallejauhetta. Kiinnitä ne paikoilleen sokerikuorrutteen avulla (tein silmiin vielä pieniä yksityiskohtia).

Kauli loppu marsipaani levyksi ja paina siitä lumihiutalemuoteilla kuvioita. Sudi lumihiutaleihin kimallejauhetta.
Siivilöi kakun pintaan tomusokeria. Siivilöi tomusokeria reilummin myös tarjoilualustalle lumeksi ja ripottele siihen koristeglitteriä.

Siiliä ei haitannut yhtään, että sen nenänpäähän ja piikkien päälle oli satanut lunta. Sen mielestä se oli vaan kutittavaista ja hauskaa!

Siili pälyilee, että löytyisiköhän metsästä toisiakin talviunettomia otuksia kaveriksi..

Siili ja sen piikit. Ne naamapiikitkin :)

Pala talvimetsän kakkua.

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa

(1+3+5+5+1+3+5+3+3+5+1+5 = yhteensä 40 pistettä)

- Ihku-ihana oivallus tehdä siilistä valkoinen, lautasen koristelu on piste iin päälle.

- Suloinen, perheen kahvipöytään sopiva kakku

- Suloinen siili, raikas appelsiinihillo yhdistettynä makeaan kreemiin. Kauniin ja maukkaan oloinen. Huolellista työtä, Ammattilaisen kenties? Marsipaani maukkaampi kuin sokerimassa vaihteeksi, hyvä!

- Loistava idea, söpön näköinen ja täyte vaikutti erinomaiselta. Todella hyvä kokonaisuus!

- Hauska idea, siististi tehty. Nähty vaivaa tekemällä itse marmeladi. Näyttää sisältäkin kauniilta ja maistuvalta.

- Syötävän herkullinen siili. Mukavaa vaihtelua normaalille siilikakulle.

- suloinen siili! <3 Ja mukavaa, että kakun väliin ei vaihteeksi olekaan hillon kaveriksi pujahtanut kermavaahtoa.

- Aivan mahtava kakku! Albiinosiili! Ei tämmöistä raaskisi syödä. Ihana täytevalinta

- Kaunis ja hellyttävä. Ei ehkä niin talvinen, mutta todella taidokkaasti tehty!

- kivan erilainen versio käpykakusta

- Ihanan herttainen kakku!

♥ KIITOS ♥