IMG_9729-normal.jpg

Osallistun tällä hyydykekakulla tähän Leivontafoorumin joulukuun leivontahaasteeseen. Aiheena on nyt "Joulukuun 6. päivä". Pitää siis leipoa jokin makea leipomus, joka huomioi itsenäisyyspäivän. Päätin leipoa hyydykekakun Suomen lipun muodossa. Tein aika pelkistetyn kakun, jotta itse lippu saisi kaiken huomion. Pursotin lipun ristin valkosuklaalla. Harmikseni minulla oli sinisestä tomuväristä vain purkinpohjallinen jäljellä, joten ristin väri jäi aika vaaleaksi. Tein taas kääretorttupohjan, koska se on niin pehmoinen ja sopii tällaiseen hyydykekakkuun.

Vaikka kuvasin kakun keskellä päivää, niin aika hämäriä kuvista silti tuli. Aikamoisen hankalaa tämä talviaika kuvauksen suhteen!

Äänestys on päättynyt ja kakkuni sijoittui iloisesti toiseksi :) Suuri kiitos äänistä ja kommenteista!! Äänestys oli nyt sellainen, että annettiin yksi ääni omasta mielestä parhaalle kakulle. Tuolla alla näkyvät saamani kommentit.

Suomen lippu vanilja-valkosuklaakakkuna

Pohja

3 kananmunaa

1 dl sokeria

3/4 dl ohratärkkelystä (Ohrakas)

3/4 dl puolikarkeita spelttijauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

Aseta säädettävä, suorakaiteenmuotoinen reunavuoka kokoon 24,5 cm × 31,5 cm. Vuoraa pohja ja reunat leivinpaperipalalla. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä ohratärkkelys, jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne vaahdon joukkoon käännellen. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 6 minuuttia. Kumoa pohjalevy sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistossa ollut leivinapperi. Anna pohjan jäähtyä (torttulevy kutistuu hieman jäähtyessään).

Kostutus

1/2 dl maitoa

1/2 tl vaniljasokeria

Nosta jäähtynyt kääretorttulevy tarjoilualustalle. Aseta paistossa ollut reunavuoka pohjalevyn ympärille ja säädä se samankokoiseksi pohjan kanssa (kakun koko on nyt noin 22 cm × 29 cm). Sekoita keskenään maito ja vaniljasokeri ja kostuta kääretorttulevy pullasudin avulla. Tässä vaiheessa voi vuoan sisäreunoille laittaa esim. reunakalvoa, jotta kakku on myöhemmin helppo irrottaa vuoasta.

Täyte

3 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

200 g vaniljarahkaa

200 g valkosuklaata

200 g maustamatonta tuorejuustoa

4 liivatelehteä

1 1/2 rkl vettä

Ota vaniljarahka ja tuorejuusto huoneenlämpöön noin 1/2 h ennen täytteen tekemistä, jotta ne eivät jähmetä suklaasulaa. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma paksuhkoksi vaahdoksi. Mausta se vaniljasokerilla. Sekoita vaahdon joukkoon vaniljarahka. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa puoliteholla välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Sekoita suklaan joukkoon maustamaton tuorejuusto. Yhdistä seos kermarahkaseoksen kanssa ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta vesi kattilassa, purista liivatteet ja liuota ne veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen kauhalla/nuolijalla. Kaada täyte pohjalevyn päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.

Kun kakku on hyytynyt, ota vuoka pois ympäriltä ja irrota reunakalvo.

Valkosuklaaristi

50 g valkosuklaata

sinistä tomuväriä

Mittaa kakun yläosasta pituus- ja leveysmitta. Mittaa ja merkkaa kynällä reunakalvoon (jonka leveys 6 cm) samanpituiset suikaleet. Leikkaa ne niin, että suikaleiden päihin jää pari senttiä ylimääräistä. Niistä kohdista voi pitää kiinni, kun suikaleet painaa kakun pintaan.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Valuta suklaasula pieneen pussiin (käytin minikokoista Minigrip-pussia). Leikkaa kulmasta pieni pala pois. Pursota valkosuklaata ensin pidemmälle suikaleelle ja paina se kakun pintaan. Varmista, että suklaa kiinnittyy joka kohdasta pintaan. Laita kakku jääkaappiin, jotta valkosuklaa jähmettyy.

Kun valkosuklaa on jähmettynyt, irrota kalvo varovasti. Pursota sitten lyhyemmälle suikaleelle valkosuklaata ja paina se kakun pintaan pystyraidaksi. Nosta kakku jääkaappiin. Kun valkosuklaa on jähmettynyt, irrota kalvo varovasti.

Pinnalle (ei välttämätön)

tomusokeria

Siivilöin kakun pintaan valkoisille alueille vielä tomusokeria tuodakseni lipun valkoista väriä paremmin esille. Tämä kannattaa tehdä vain, jos tarjoat kakun heti. Tomusokeri kun alkaa piakkoin sulamaan kakun pintaan (enpä hoksannut tätä ajoissa :D).

Uunista tullut kääretorttupohja. Näin paistoin sen.

IMG_9703-normal.jpg

Leivinpaperille kumottu torttulevy.

IMG_9706-normal.jpg

IMG_9705-normal.jpg

Valmis kakku ennen tomusokeria (jonka voi siis jättää poiskin).

IMG_9718-normal.jpg

IMG_9715-normal.jpg

IMG_9714-normal.jpg

IMG_9722-normal.jpg

IMG_9741-normal.jpg

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

(4 pistettä)

- Upea tuo valkosuklaaristi! Kakku kuulostaa kokonaisuudessaan herkulliselta.
- Tämä oli todella suomen näköinen ja varmasti todella hyvää.
- Kaunis pelkistetty lippukakku
- Pelkistetyn kaunis kakku!
- Kaikessa yksinkertaisuudessaan todella tyylikäs ja juhlava kakku!