IMG_9265.jpg

Halusin tehdä jonkin raikkaan voileipäkakkumaisen suolaisen syötävän kuopuksen synttäreille. Löysin ihastuttavan ohjeen Maku-lehdestä 3/2015. Näiden leivosten maku toi mieleen tzatzikin. Eli jos tykkää siitä, niin tykkää taatusti näistäkin :) Kreikkatunnelmaiset leivokset!

Näiden leivosten myötä toivottelen HYVÄÄ JUHANNUSTA KAIKILLE! ♥

Kurkkuleivokset

Pohja

100 g täysjyväpaahtoleipää (tai vehnäpaahtoleipää)

50 g suolakeksejä (esim. Tuc)

3/4 dl auringonkukansiemeniä

100 g voita sulatettuna

Vuoraa leivinpaperilla neliömäinen, 20 × 20 cm kokoinen vuoka. Jauha leipä ja keksit monitoimikoneessa muruiksi. Sekoita joukkoon siemenet ja voisula. Taputtele muruseos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte

1/2 kurkkua

5 liivatelehteä

400 g turkkilaista jogurttia

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

1 tl ruususuolaa

1/4 tl mustapippuria

2 rkl sitruunamehua

Huuhdo kurkku ja raasta se kuorineen karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste siivilään ja valuta nestettä kurkusta noin 15 minuuttia. Voit painella raastetta valutuksen aikana kevyesti lusikalla.

Liuota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Vatkaa jogurtti ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kurkkuraaste, hienonnetut valkosipulinkynnet, yrtit, suola ja pippuri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta kattila liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja liuota ne mehutilkkaan. Anna liivateseoksen jäähtyä hieman ja kaada se sitten täytteen joukkoon voimakkaasti sekoittaen.

Kaada jogurttiseos vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kahden tunnin ajan tai seuraavaan päivään. Leikkaa leivoslevy annospaloiksi.

Koristelu

pätkä kurkkua

(lisäksi voi laittaa syötäviä kukkia ja auringonkukanversoja)

Leikkaa kurkusta ohuehkoja siivuja ja paina kukkamuotilla jokaisesta kurkkukukkanen kunkin leivospalan päälle. Kurkusta voi myös höylätä ohuita siivuja pitkittäin ja asetella vieri viereen palojen päälle. Jos laitat syötäviä kukkia ja auringonkukanversoja, laita ne vasta vähän ennen tarjoilua.

Kurkkuleivokset ennen kurkkukukkakoristelua.

Kurkkuleivokset.jpg

Kurkkuleivokset2.jpg

Kurkkuleivokset3.jpg