IMG_8132-normal.jpg

Leivoin nämä limput tähän Leivontafoorumin elokuun leivontahaasteeseen. Samaan haasteeseen leipomani sitruunaleivän ohje löytyy täältä. Leipäparin yhteinen postaus löytyy täältä. Sieltä selviää sijoitukseni haasteessa :)

Hapanjuuresta lisää tietoa täällä.

Ruislimppu

(2 limppua)

Ruishapanjuuri

1.-3. päivä

50 g (1/2 dl) vettä

100 g ruisjauhoja

50 g raastettua omenaa

Sekoita 35-asteinen vesi, jauhot ja omenaraaste keskenään kulhossa. Kaada seos 2 litran vetoiseen kannelliseen lasitölkkiin. Laita tölkki kolmeksi päiväksi lämpimään paikkaan (esim. suljettuun uuniin). Paras lämpötila on 26-30 astetta. Jouduta juuren käymistä sekoittamalla sitä pari kertaa päivässä.

4. päivä

100 g ruisjauhoja

100 g vettä

Kaavi juuri suureen astiaan. Lisää ruisjauhot ja 35-asteiseksi lämmitetty vesi. Sekoita juuriseos huolellisesti kauhalla. Anna juuren olla vielä yksi vuorokausi samassa lämmössä kuin aiemmin (peitin kulhon kannella).

5. päivä

Juuri on nyt valmis. Säilytä sitä jääkaapissa kannellisessa astiassa käyttöön asti.

Leipien leipominen

1. päivä

Esitaikina

250 g (2 1/2 dl) 35-asteista vettä

125 g ruishapanjuurta (täysin kypsää ja aktiivista)

400 g hienoja ruisjauhoja

Mittaa 35-asteinen vesi, hapanjuurija ruisjauhot vähintään 4 litran vetoiseen taikinakulhoon ja vatkaa paksuksi taikinaksi.. Peitä astia kelmulla ja laita se uuniin tai muuhun paikkaan, jossa on tasainen lämpötila. Anna kohota vähintään 12 tuntia tai yön yli.

2. päivä

Taikina

30 g hiivaa

180 g (1,8 dl) 35-asteista vettä

500 g (5 dl) piimää

675 g hienoja ruisjauhoja

30 g merisuolaa

Liuota hiiva 35-asteiseen veteen. Lisää joukkoon kaikki muut aineet paitsi suolaa. Lisää joukkoon esitaikina ja vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Taikinan ihanteellinen lämpötila on 28 °C, mikä takaa voimakkaan kohoamisen ja leivän pinnan halkeilemisen.

Anna taikinan levätä öljytyssä, kannellisessa muovikulhossa 60 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Siivilöi leivinliinan päälle reilusti ruisjauhoja. Muotoile taikinapaloista kaksi pyöreää leipää. Nosta leivät liinan päälle ja siivilöi niiden pinnalle runsaasti ruisjauhoja. Anna leipien kohota huoneenlämmössä 60-90 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet kooltaan kaksinkertaisiksi ja niiden pinta on halkeillut.

Laita uunipelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Ota pelti pois, siirrä leivät sille ja laita uuniin (minulla oli leipien alla kestoleivinpaperi). Suihkuta uuniin runsaasti vettä suihkupullosta, jotta pinta halkeilee. Vähennä lämpö 190 asteeseen 5 minuutin kuluttua. Jatka paistamista 10 minuuttia, avaa uuninluukku ja päästä uuniin ilmaa. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana, jotta leivistä tulee rapeita. Paista leipiä yhteensä noin 60 minuuttia, kunnes niiden sisälämpötila on 98 °C.Ota leivät uunista ja anna niiden jäähtyä ritilällä.

Ruislimppu säilyy viikon ilmatiiviisti pakattuna.

Ruislimppu sopii hyvin pakastettavaksi. Sulata leivät muovipussissa, siirrä ne pussista uunipellille ja kuumenna niitä 5 minuuttia 200 asteen lämmössä. Leipä maistuu sen jälkeen vastapaistetulta.

Ruishapanjuuri, päivä nro. 3.

IMG_8115-normal.jpg

Valmis ruishapanjuuri menossa jääkaappiin.

IMG_8119-normal.jpg

Kohonnut ruislimpputaikina.

IMG_8122-normal.jpg

Pyöritellyt limput menossa liinan alle kohoamaan (ja repeilemään :D)

IMG_8125-normal.jpg

Kohonneet ja repeilleet limput.

Limput%20kohoamassa-normal.jpg

Limput%20kohoamassa2-normal.jpg

Valmis ruislimppu.

IMG_8147-normal.jpg

Repeillyt pinta ♥

IMG_8137-normal.jpg

IMG_8167-normal.jpg

Rapea kuori ja pehmeä sisus ♥

IMG_8185-normal.jpg