Tykkään sämpylöistä, mutta lasten myötä olen ottanut niissä helpomman tien, ainakin useimmiten. Levitän taikinan pellille ja säästyn pyörittelyltä. Toki joskus on kivaa pyöritelläkin, mutta peltiversio on vaan niin helppo.

Minä käytän leivonnassa nykyään enimmäkseen kuivahiivaa, koska kuivahiivaa voi aina pitää varastossa kaapissa. Aluksi en aina saanut taikinaa hyvin kohoamaan kuivahiivalla, vaikka kuinka yritin laittaa sen oikeanlämpöiseen nesteeseen. Sitten aloin laittaa kulhon päälle tiiviin kannen. Niin taikina on kohonnut hyvin.

Nämä porkkanaruudut on mun yksi lemppariresepti. Löysin joskus reseptin tältä Kotikokki.net-sivulta. Tässä oma versioni.

Porkkanaruudut

5 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa (11 g)

1/2 dl seesamiöljyä/rypsiöljyä

reilu 1 tl (ruusu)suolaa

1/2 dl vaaleaa siirappia tai leipäsiirappia

3 dl porkkanaraastetta

2 dl neljän viljan hiutaleita

1 dl kauraleseitä

noin 10 dl hiivaleipäjauhoja

Päälle

maitoa ja neljän viljan hiutaleita

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja kaada se kulhoon. Sekoita kuivahiiva yhteen desilitraan jauhoja ja sekoita maidon joukkoon. Lisää sekaan öljy, suola ja siirappi ja sekoita. Lisää porkkanaraaste, hiutaleet, leseet, osa jauhoista ja sekoita. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisan pehmeäksi. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Kaada kohonnut taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja taputtele tasaiseksi. Leikkaa tai piirrä veitsellä taikinaan valmiiksi ruudukko, niin valmiit palat saa helposti taitettua irti. Anna taikinan vielä kohota noin 15 minuuttia.

Voitele taikina maidolla ja ripottele pinnalle neljän viljan hiutaleita. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla 10-15 minuuttia.