IMG_9943-normal.jpg

Meillä oli tiistaina lasten kanssa piparkakkutalkoot. Inka ja Mio olivat mukana intoa puhkuen. Inka viihtyi pöydän ääressä niin kauan kuin taikinaa riitti. Inka tarvitsi apua vain kaulimisen lopuvaiheessa. Miokin leipoi kolmesta taikinapalasta piparit. Se kävi vaan puolet nopeammin kuin siskolla :D Minun piti olla salamannopea, että ehdin nostaa painetut piparkakut pellille ennen kuin Mio jo alkoi kaulia uutta taikinapalaa. Miolla on aina turbovaihe päällä lähes joka asiassa! Inka taas tekee joka vaiheen todella huolellisesti ja tarkasti. Mion joistain pipareista saattoi puuttua pää, käsi tai häntä, mutta ne toivat hauskuutta pipareihin (harmi, kun niistä ei tullut otettua kuvaa).

Romeo pääsi nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan leipomiseen. Otin Romeon pöydän ääreen leipomisen loppuvaiheessa. Tutustuminen keskittyi lähinnä taikinaan. Kaulin ja muotit olivat Romeon mielestä vain tiellä ja sysäsi niitä pois. Taikinaa olisi kahminut kaksin käsin suuhunsa :) "Leipomistuokio" jäi melko lyhyeksi, jotta pojan masu ei ihan täyttyisi pelkällä taikinalla :D

Tein taas Ekstan piparkakkuja, joiden ohje on Annan keittokirjasta. Nyt vaan vaihdoin valkoisen sokerin intiaaniskoeriin ja vehnäjauhot karkeisiin spelttijauhoihin. Tuli kyllä makoisa taikina ♥ Intiaanisokeri tuo niin ihanan, nekkumaisen maun mukanaan. Nyt taikinakin oli vähän tummempi. Täällä ovat edelliset Ekstan piparkakut.

(Onnelin versiona)

Ekstan piparkakut

(noin 200 kpl)

4 dl intiaanisokeria

2 dl siirappia (mielellään vaaleaa)

2 dl vettä

250 g margariinia tai voita

2 rkl kanelia

1 rkl jauhettua kardemummaa

1 rkl jauhettua neilikkaa

(1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta)

1 rkl ruokasoodaa

15 dl puolikarkeita spelttijauhoja + vähän jauhoja leipomiseen (vehnäjauhotkin käyvät)

Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Viipaloi rasva isoon kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä jauhot ja sooda, kaada ne nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla taikinaksi, joka jää aika löysäksi. Se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa. Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.

Kauli taikinaa pieni pala kerrallaan, se on aina helpointa. Laita vain vähän jauhoja leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti kaulien ohuen levyn.

Paina muoteilla piparkakkuja taikinalevystä ja siirrä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-250-asteisessa uunissa (minä paistoin 200 °C:ssa) keskitasolla 4-6 minuuttia. Vahdi tarkkaan, sillä piparit palavat erittäin helposti.

Mio kaulii keskittyneesti taikinaa. Loppu sujui pojalta niin vauhdikkaasti, että en saanut otettua muita kuvia :D

Mio%20kaulii-normal.jpg

Inka kaulimassa, yhtä keskittyneesti.

Inka%20kaulii-normal.jpg

Mäyräkoira- ja delfiinimuotti ovat Inkan lemppareita :)

Inka%20painaa%20muotilla2-normal.jpg

Inka%20painaa%20muotilla-normal.jpg

Inka otti ylimääräiset taikinat pois piparkakkujen ympäriltä ja nosti piparit sitten pellille.

IMG_9910-normal.jpg

Romeo pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan piparitaikinaan :) Hyvin se ainakin maistui!

Romeo%20ja%20piparitaikina-normal.jpg

Inka koristeli eskariopettajalleen ison tähtipiparkakun kiitokseksi syyslukukaudesta :)

IMG_9969-normal.jpg

Mio leipoi nämä piparkakku-ukot kerhotädeilleen kiitokseksi. Koristelu sujui siskon avustuksella :)

IMG_9970-normal.jpg

IMG_9941-normal.jpg

Lasten leipomia piparkakkusia ♥

IMG_9944-normal.jpg