Kävimme viime viikolla parin päivän vierailulla Lahdessa. Olimme äitini ja isäni luona eli lasten mummulassa. Kävin kampaajalla kaupungilla ja kun menin takaisin, oli tyttärelläni yllätys. Hän oli leiponut mummun avustuksella omenanyyttejä. Ohje on peräisin Leivomme Anni-Helenan kanssa-kirjasta. Sen kirjan ohjeilla tuli itsekin pienenä monet kerrat leivottua. Muistan hyvin, kun olin pienenä koululaisena ensimmäisenä kotona ja halusin leipoa yllätykseksi jotain hyvää koko perheelle. Selasin tuota kirjaa ja tein sitten kaneliässiä :)

Huom! Jos on kiire, voi taikinana hyvin käyttää myös voi- tai lehtitaikinaa. Nämäkin omenanyytit on tällä kertaa tehty voitaikinasta. Voitaikinaa kului näihin 500 g. Oikein herkullisia nyyttejä olivat! :)

Omenanyytit

200 g voita

6 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

1/2 dl maitoa

Täyte

2 omenaa

3/4 dl fariinisokeria

2 tl kanelia

Voiteluun

kananmunaa

Pinnalle

raesokeria

Sekoita käsin keskenään pehmeä voi, jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Lisää munat ja maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan.

Kaulitse molemmat taikinapalat jauhoja apuna käyttäen 28 × 28 cm kokoisiksi levyiksi. Jaa levyt taikinapyörällä 9:ksi neliöksi.

Raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Lisää raasteen joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Täytä taikinaneliöt omenatäytteellä. Käännä neliöiden kulmat keskelle täytteen päälle. Voitele nyytit kevyesti vatkatulla kananmunalla. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista nyytit leivinpaperoidulla uunipellillä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Kuvallinen ohje kirjan sivulta.

Inka raastamassa omenaa. Äitini oli laittanut Inkalle samanlaiset rinkeliletit kuin minullakin oli usein samanikäisenä :)

Kulmien taittelua.

Voitelun aika. Isäni soitti samaan aikaan pianoa ja Inka voiteli nyyttejä musiikin rytmissä. Parissa videopätkässä näkyy hauskasti sudin ja musiikin samantahtisuus :)

Vielä raesokerit päälle.

Inka tarjoamassa tekemiään omenanyyttejä :)