Osallistuin siis nyt ensimmäistä kertaa leivontafoorumin haasteeseen eli tähän marras-joulukuun haasteeseen. Minusta haasteet ovat todella hauskoja, koska niistä saa monenlaisia vinkkejä, uusia reseptejä ja silmäniloa kauniista haasteosallistujien kuvista. Minä otin haasteen vastaan niin, että halusin kehitellä jotain omaa ja itselle uutta. Haasteeseen kuului leipoa jouluisia muffinsseja tai kuppikakkuja. Tein kuppikakkuihin pienen jouluisen yllätyksen eli piilotin yhteen sisälle mantelin. Tuo tuli mieleeni joulusta ja riisipuurossa olevasta mantelista :)

Suureksi ilokseni voitin tämänkertaisen haasteen. Tuli kyllä huippu hyvä mieli :) Täältä löytyy saamani palkinto. Täältä löytyvät äänestystulos ja arvostelut.

Lumikuusi-kuppikakut

Jos teet mantelimassan täytteeseen itse, tee se ensin. Ohje löytyy täältä.

Kuppikakkutaikina

3 kananmunaa

1 dl sokeria

1 1/2 dl fariinisokeria

50 g margariinia

1 dl (100 g) maitorahkaa

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

100 g mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

100 g tummaa suklaata

Täyte

30-40 g mantelimassaa joko valmiina ostettuna tai itse tehtynä

1 kokonainen, kuorittu manteli

Sulata margariini ja jätä se jäähtymään. Rouhi tumma suklaa karkeaksi rouheeksi. Mausta rahka eli sekoita siihen 1 rkl sokeria ja vaniljasokeri.

Vaahdota munat, sokeri ja fariinisokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdokei. Sekoita maustettu rahka haaleaan rasvasulaan ja kääntele seos muna-sokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, kardemumma ja kaakaojauhe. Kääntele jauhoseos taikinan joukkoon. Lisää lopuksi suklaarouhe.

Laita muffinssipellin kuppeihin paperiset muffinssivuoat. Lusikoi puolet taikinasta vuokien pohjalle. Laita taikinan keskelle nokare mantelimassaa. Laita yhteen vuokaan kokonainen, kuorittu manteli. Lusikoi vuokiin taikinaa sen verran, että vuoista täyttyy noin 2/3. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna kuppikakkujen jäähtyä ja siirrä ne uunipellille.

Vuokien täyttöä.

 

Uunista tulleita kuppikakkuja. 

 

Marenkikuuset

4 kananmunan valkuaista

185 g (noin 3 dl) tomusokeria

sokerihelmiä ja koristerakeita

tomusokeria pinnalle

Vatkaa valkuaisia, kunnes seos on vaahtomaista. Lisää sihtaamalla joukkoon tomusokeria pienissä erissä samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jäykkää.

Pursota valkuaisvaahdosta kuusia uunipellillä olevien kuppikakkujen päälle. Koristele kuuset sokerihelmillä ja koristerakeilla. Laita kuppikakut 150-asteisen uunin alatasolle. Anna niiden olla uunissa noin 10 minuutia, kunnes marenki on jähmettynyt (ei kovettunut). Sihtaa jäähtyneiden kuusien päälle tomusokeria.

Sitten saakin jännätä, että kuka saa toivoa jotakin kivaa eli saa sen kuppikakun, jossa piilee manteli ;)

Marenki oli juuri sopivan jähmeää uunissaolon jälkeen, jolloin meidän kolmivuotias tytärkin pystyi syömään tällaisen ilman, että tuli kauhea sotku. Kuten haasteen kommenteissa joku miettikin, marenki antaa kuppikakulle myös vähän kosteutta. Eli jos nyt kaikkia ei heti alkuunsa syö :D , niin marengit pysyvät mehevinä. Montaa päivää näitä ei kannata säilyttää, koska marenkivaahto voi alkaa laskea ja imeytyä kuppikakkuun. Meillä kuppikakkuja oli vielä kahden päivän jälkeen. Ulkoisesti marenki ei muuttunut yhtään, mutta haukatessa huomasi, että marenki oli alkanut "sulaa" kuppikakun sisään. Makuun tuo imeytyminen ei onneksi vaikuta :) Säilytin näitä kakkukuvun alla. Jääkaapissa marenkivaahto ehkä säilyy kauemmin hyvänä?

Tein samasta taikinasta vielä suklaakuorrutteisia kuppikakkuja. Laitoin sulatetun, tumman suklaan sekaan vähän tomusokeria. Koristelin koristerakeilla.

Suklaakuorrutteiset kuppikakut

Tässä saamani kommentit Leivontafoorumilla

- Ihania, lumesta notkuvia kuusia! Ilman tuota marenkikurutteen paistoa vois olla aika sotkuista syödä :D

- Kauniita, ihanan talvisia!Kuulostavat makeilta.

- tasaista kaunista, hallittua työtä suuremmaksi kokonaisuudeksi, miksi pitäisikään kaikkien olla samanlaisia ja kokoisia! :peukku:

- Ihana koristeluidea, kaunis talvimaa!

- Hankala resepti, vaikkakin varmasti hyvää

- Fantastisen näköisiä.

- Idea on hauska ja jouluinen. Marenki myös suojannee :?: muffineita kuivumasta, jos ei kaikkia jaksa heti syödä :lol: