IMG_7167-normal.jpg

Tässä vähän infoa intiaanisokerista niille, jotka ovat siitä kiinnostuneita.

Intiaanisokeri on täysruokosokeria. Nykyään käytän pääsääntöisesti intiaanisokeria sekä leivonnassa että ruoanlaitossa, koska se on terveellisempää ja paljon maukkaampaa. Monet ovat todenneet, että intiaanisokeri on laskenut verensokeriarvoa!

Leivonnassa on hyvä ottaa huomioon, että intiaanisokeria käytetään ohjeissa määrällisesti enemmänon kuin tavallista kidesokeria. Ensinnäkin sen takia, että intiaanisokerissa on paljon kivennäisaineita ja sen myötä hiilihydraattien määrä on pienempi kuin tavallisessa sokerissa. Intiaanisokeri on lisäksi tilavuudeltaan kevyempää kuin valkoinen sokeri. Sitä voi siis laittaa määrällisesti enemmän, vaikka paino on sama. Esim. 2 dl valkoista sokeria vastaa noin 2 1/2 dl intiaanisokeria. Intiaanisokeri liukenee hyvin sekä kuumaan että kylmään veteen.

Etelä-Amerikassa, Andeilla, kasvaa sokeriruokoa, josta intiaanit valmistavat käsin sokeria. Intiaanisokeri saa nimensä intiaanien tekemästä arvokkaasta työstä. Intiaanisokerin valmistus on noin tuhat kertaa hitaampaa kuin teollisuussokerin valmistus.

Intiaanit puristavat ensin hellävaraisesti sokeriruo'osta mehun. Sitten he kuivaavat mehun miedolla lämmöllä. Tämän ansiosta sokeriruo'on tärkeät ainesosat, vitamiinit ja kivennäisaineet säilyvät. Sen jälkeen intiaanit jauhavat ja pussittavat kuivatun mehun. Sokeria ei kiteytetä. Sen valmistuksessa ei käytetä muita lisäaineita, paitsi kalsiumia pH:n loppukontrollia varten. Intiaanisokerissa ei tarvita myöskään paakkuuntumisenestoaineita.

Intiaanisokeri-täysruokosokerissa on kalsiumia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, fluoria, kromia, kaliumia, piihappoa ja fosforia. Täältä Masajo Oy:n kotisivuilta löytyvät tarkemmat tiedot sokeriruo'on aineista ja niiden vaikutuksista.

Vertailua muihin sokereihin:

Intiaanisokerin sokeripitoisuus 89,7 % Japanin Tieteen ja Teknologian laitoksen mukaan. Loput ainesosat ovat ovat mineraaleja, jouhin sisältyvät pääravintoaineet ja hivenaineet.

Raakaruokosokeri ei ole niin ravinnerikasta, koska sen valmistusvaiheessa sokeriruokomehusta poistetaan melassi ja se puhdistetaan kiteyttämällä. Puhdistuskertojen lukumäärästä riippuu kuinka paljon kivennäisaineita raakasokeriin jää.

Valkoinen sokeri on jalostuksen lopputuote. Sitä on puhdistettu niin monta kertaa, että mineraalisuoloista jää jäljelle vain pienen pieni määrä.

Fariinisokeri on valkoista sokeria, johon on lisätty vähän melassia.

Intiaanisokeria saa joko jauheena tai paloina. Sitä saa yleensä Punnitse ja Säästä-kaupoista ja varmaankin useista luontais- ja terveyskaupoista.

♥ Löysin tietoa intiaanisokerista Masajo-perheyrityksen kotisivuilta täältä. Sieltä löytyy paljon muutakin hyödyllistä tietoa ja mm. reseptejä.

Maukasta intiaanisokeri-täysruokosokeria ♥

IMG_0835-normal.jpg

IMG_7164-normal.jpg

Masajo-perheyrityksen kehittämä jaksamisjuoma

3 dl vettä

1/4 tl ruususuola-kristallisuolaa

2-3 rkl intiaanisokeri-täysruokosokeria

Sekoita nämä keskenään. Suositellaan juotavaksi joka aamu. Aluksi voi kokeilla pienempää määrää.

Jaksamisjuomasta lisää täällä.

IMG_0864-normal.jpg