IMG_4785-normal.jpg

Tässä vähän infoa ruususuolasta niille, jotka ovat siitä kiinnostuneita.

Tutustuin parisen vuotta sitten ruususuolaan, joka tunnetaan myös nimellä himalajansuola, intiaanisuola ja kristallisuola. Sen jälkeen olen käyttänyt ainoastaan ruususuolaa.

Intiaanisuola-nimitystä käytetään silloin, kun on kyse intiaanien valmistamasta ruususuolasta. He louhivat ruususuolakimpaleita Etelä-Boliviassa, pilkkovat niitä käsityönä pienemmiksi ja sitten huuhtovat ja jauhavat sen.

Ruususuola-nimi tulee suolan luonnollisesta, vaaleanpunaisesta väristä. Tuo väri syntyy mm. mangaanista ja raudasta.

Ruususuola-kristallisuola sisältää 84 eri alkuainetta ja sen koostumus vastaa täydellisesti kehomme tarpeita. Ruususuolaa saadaan vuoristoihin puristuneesta suolasta, jota on muodostunut mannerlaattojen liikkumisen tuloksena syntyneiden alkumerien kuivuessa. Vuorten paineisessa puristuksessa muodostuneen, täysin puhtaan suolan mineraalit ovat hyytelömäisessä muodossa, jolloin kehomme pystyy käyttämään ne tehokkaasti hyödykseen.

Ruokasuola (pöytäsuola) on ns. karsittu suola, jossa on putsaamisen jälkeen jäljellä vain natriumia ja kloridia. Sitten siihen lisätään muutamia aineita, kuten jodia, magnesiumia ja paakkuuntumisenestoaineita. Ruokasuola voi nostaa verenpainetta, koska veri yrittää kuljettaa ruokasuolan sisältämät haitalliset ainesosat mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman kauas sydämestä. Ruokasuola kerää myös helposti nestettä kehoon ja rasittaa munuaisia. Koska natriumkloridia on monissa valmisruoissa ja säilöntäaineena esim. joissain jogurteissa, voi ihmisen päivittäin saama natriumkloridimäärä olla kaksin- tai kolminkertainen siihen nähden minkä määrän keho pystyy sitä suodattamaan. Ruokasuola on valkoista valkaisun myötä.

Huom! Monet ovat todenneet, että ruususuolan käyttö on alentanut verenpainetta! Teollisella ruokasuolalla on päinvastainen vaikutus.

Pientä vertailua:

   Ruususuolassa, 100 g:n annoksessa on          Ruokasuolassa, 100 g:n annoksessa on

               Rautaa 3,3 mg                                                  Rautaa 0,8 mg

               Kalsiumia 700 mg                                             Kalsiumia 150 mg

               Natriumkloridia 95,6 g                                    Natriumkloridia 98,6 g

               Kaliumia 646 mg                                               Kaliumia 37 mg

               Magnesiumia 208 mg                                        Magnesiumia 33 mg

Ruususuola on tietenkin aika paljon kalliimpaa kuin pöytäsuola, mutta se on hintansa arvoista! Ensinnäkin ruususuola on terveellisempää. Arvostan myös intiaanien tekemää hidasta ja taidokasta työtä. Lisäksi ruususuola on riittoisampaa kuin pöytäsuola, koska sitä ei tarvitse aromaattisuutensa puolesta laittaa ruokaan ihan niin paljon kuin pöytäsuolaa. Ruususuola on siis todella aromikasta ja se sopii hyvin kaikkien ruokien maustamiseen.

Tietoja ruususuolasta löysin Masajon kotisivuilta täältä, Putaan Kunto Siti Ky:n sivuilta sekä Ruohonjuuri ekomarketin sivuilta. Masajo on perheyritys, joka työllistää Andien intiaaneja ja toimii ruususuolan ja intiaanisokerin maahantuojana. Japani on mukana mm. laadun ja tuotannon valvojana. Andien, Suomen ja Japanin yhteinen tutkimushanke tukee Andien arvokasta kulttuuria.

Masajon Ruususuola-kristallisuolaa ♥

IMG_0817-normal.jpg

  IMG_4781-normal.jpg