IMG_8908.jpg

Leivoin munkkirinkilöitä intiaanisokerilla. Pinnalla on intiaanisokerikinuskikuorrutus ja koristeina intiaanisokerimurut. Inkkarisokeri pääsee siis näissä oikein näyttämään parastaan :D Leivoin munkkirinkilät muuten tällä samalla kuohkeiden munkkien ohjeella kuin aiemminkin, mutta vaihdoin sokerin intiaanisokeriin ja vehnäjauhot spelttijauhoihin. Olin oikein tyytyväinen lopputulokseen! Tein vapuksi myös intiaanisokerisimaa (ohje löytyy täältä).

Tästä taikinamäärästä tulee aika iso määrä munkkeja. Ohjeen voi hyvin puolittaa, jos haluaa päästä vähemmällä. Minä tein tämän ison satsin, mutta leivoin puolesta taikinasta munkkirinkilöitä ja toisesta puolikkaasta vadelmatäytteisiä, pyöreitä munkkeja.

Vadelmatäytteisten, pyöreiden munkkien ohje löytyy täältä.

Kuohkeat, kinuskikuorrutteiset inkkarimunkkirinkilät

(noin 35-40 kpl riippuen koosta)

5 kananmunaa

4 dl intiaanisokeria

8 dl maitoa

100 g tuorehiivaa

1 1/2 tl ruususuolaa

2 tl kardemummaa

noin 1 1/2 kg puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

250 g voita (sulatettuna)

Paistamiseen

1 1/2 l rypsiöljyä

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja intiaanisokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiivat ja lisää seos muna-intiaanisokerivaahtoon. Sekoita joukkoon mausteet, sulatettu voi ja muutamassa erässä sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa, mutta melko löysää. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa, joko tiiviin kannen alla tai liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.

Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Jauhota leivonta-alusta hyvin. Kauli taikinapalat noin 2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Jauhota juomalasin reunat ja paina sillä taikinasta ympyröitä. Tee sormella reiät ympyröiden keskelle ja pyörittele sitä hetken aikaa sormen ympärillä niin, että reikä suurenee. Minä painoin ympyrät ja reiät kahdella erikokoisella ympyrämuotilla ja paistoin keskustapalatkin pieniksi munkkipalloiksi.

Kuumenna öljy 170-180 -asteiseksi isossa kattilassa. Paistolämpömittarin voi jättää munkkien paiston ajaksi öljyn sekaan, jotta mittarista voi tarkistaa lämpötilaa ja säädellä sitä tarvittaessa. Kuuman öljyn kanssa kannattaa aina olla tarkkana. Laita pari-kolme munkkirinkilää kerrallaan öljyyn paistumaan reikäkauhan avulla. Kun alapuoli on kullanruskea, käännä munkki reikäkauhalla toisinpäin. Nosta valmiit munkit kattilasta esimerkiksi talouspaperin päälle (ylimääräinen rasva imeytyy pois). Anna munkkirinkilöiden jäähtyä. Pienet keskustamunkit voi pyöritellä samantien siivilöidyssä intiaanisokerissa.

Kinuskikuorutus

4 dl kuohukermaa

4 dl intiaanisokeria

(2-3 tl voita)

intiaanisokerimuruja

Mittaa kerma ja intiaanisokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta kunnes se kiehuu. Alenna sitten lieden lämpötila keskiteholle tai sen verran, että seos kiehuu ja kuplii hiljalleen. Keitä kinuskia noin 25-30 minuuttia samalla sekoitellen. Voit varmistaa onko kinuski valmista tekemällä vesilasitestin.

Vesilasitesti: Tipauta lusikalla pieni loraus kinuskia vesilasissa olevaan kylmään veteen. Jos kinuski liukenee ja hajoaa veteen, se ei ole vielä valmista. Jos kinuski jää palloksi ja sen voi nostaa lasista sormella pois ja siitä voi muotoilla jopa pallon, on kinuski valmista.

Jos kinuski ei testien mukaan ole vielä valmista, pitää kinuskia keittää vielä hetki. Testejä voi tehdä useastikin kinuskin valmistuksen aikana. On varmistettava, että kinuskia ei keitä liian kauan. Silloin kinuski jähmettyy liikaa.

Kun kinuski on valmista, niin lisää halutessasi voi ja sekoita hyvin, jotta voi sekoittuu kinuskiin tasaisesti. Anna kinuskin vetäytyä noin minuutin ajan ja kasta sitten vuorotellen jokaisen munkkirinkilän toinen puolisko siihen. Ripottele kuorrutteen pinnalle intiaanisokerimuruja. Anna kinuskikuorrutteen jähmettyä.

Munkkirinkilät ja niiden keskustapalat menossa öljykattilaan paistumaan.

Inkkarimunkit.jpg

Munkkeja valumassa öljystä ja odottamassa sokerointia.

Inkkarimunkit2.jpg

Intiaanisokerimurut inkkarikinuskikuorrutteella :)

IMG_8919.jpg

Kinuskikuorrutteinen munkkirinkilä ja vadelmahillotäytteinen inkkarimunkki.

IMG_8930.jpg