Halusin tehdä kesällä isälleni syntymäpäiväkakun. Samalla kokeilin marsipaanilla kuorruttamista. Jännitin sitä vähän, mutta se olikin helpompaa kuin kuvittelin, ainakin tällä kerralla! Isäni on musiikkimiehiä, joten laitoin vähän siihen liittyvää koristelua.

Tein kakkupohjan Kinuskikissan todella hyvällä sienikakkupohja-reseptillä. Olen tehnyt tuon pohjan kyseisellä ohjeella nyt muutaman kerran ja joka kerta on onnistunut. Sienikakkupohja saa siis nimensä sen koostumuksen mukaan eli se on sellainen pehmeä ja hötöinen, "pesusienimäinen". Kinuskikissalla on hyvä vertauskuva sienikakkupohjan ja sokerikakkupohjan välillä. Tein pohjan kaakaoversiona. Tein sen halkaisijaltaan 24 cm:n iropohjavuokan.

Suklaamarsipaanitäytekakku

Tumma sienikakkupohja

2,5 dl vehnäjauhoja

1/2 dl tummaa kaakaojauhetta

1 1/2 tl leivinjauhetta

4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)

2 dl sokeria

1 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan. Lisää kaakaojauhe sihdaten. Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Kun olet vaahdottanut seosta noin puoleenväliin asti, laita vesi kiehumaan kattilaan. Laita vettä vähän tarvittua enemmän, koska osa vedestä voi haihtua loppuvatkauksen aikana. Munasokerivaahto on valmista, kun vatkaimella tehty kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Kaada oikea määrä kuumaa vettä mitta-astiaan. Lisää vesi pienissä (15-20) erissä vaahtoon jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla. Siivilöi jauhoseos vaahtoon sihdaten ja pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Suojaa  pinta jonkin ajan kuluttua foliolla/leivinpaperilla, jotta pohja ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Leikkasin jäähtyneen kakkupohjan kolmeen osaan.

Kakussa on kaksi täyteväliä ja niissä on persikkatäyte ja mansikkatäyte. Persikkatäytteen sovelsin Kinuskikissan hedelmätäyte-ohjeesta. Mansikkatäyte on Karamelli cakesin ohje.

Persikkatäyte (kakun yhteen väliin)

250 g (ilman lientä) säilykepersikoita sokeriliemessä

2 dl vispikermaa

100 g sitruunatuorejuustoa (Sunnuntai)

N. 1/2 dl vaniljakreemijauhetta

Valuta säilykepersikoista liemi. Säästä osa liemestä kakun kostuttamiseen. Soseuta hedelmät. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunatuorejuusto, hedelmäsose ja vaniljakreemijauhe. Levitä heti kostutetun kakkupohjan päälle.

Mansikkatäyte (kakun yhteen väliin)

2,5 dk Flora vispiä

200 g maitorahkaa

0,5 dl mansikkatomusokeria

n. 2 dl mansikoita

2 liivatelehteä

n. 1 rkl vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen sokeri ja maitorahka. Soseuta mansikat ja lisää vaahtoon. Sulata liivatteet kuumaan veteen ja kaada ohuena nauhana vaahtoseokseen samalla sekoittaen.

Täytin kakun irtopohjavuokaan. Näin täytettä sai laitettua niin paksulti kuin halusin ja se oli helppo laittaa yöksi jääkaappiin. Laitoin vain kelmun päälle. Kakun pohjan alle laitoin pyöreän leivinpaperinpalan, jossa oli uloke, jonka avulla kakku olisi helppo siirtää pois vuoasta.

Seuraavana päivänä oli päällystämisen ja koristelun vuoro.

 Annoin kakun vielä olla irtopohjavuoan pohjan päällä. Tasoitin palettiveitsellä kakun reunat. Tein Kinuskikissan ohjeella suklaakreemin. Jos kakun päällystää marsipaanilla ja sitä ei syödä samana päivänä, on parasta laittaa marsipaanin alle kreemi. Kreemi ei päästä marsipaania vettymään tai kostumaan. Jos kakku syödään samana päivänä, voi sen alle laittaa myös kermavaahtoa.

Suklaakreemi

250 g tummaa suklaata

100 g margariinia

1/2 prk mascarpone-juustoa

2 rkl tomusokeria

Sulata suklaa. Sekoita margariini ja mascarpone tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää margariiniseokseen suklaa ja tomusokeri koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes massa on kuohkeaa. Valmis kreemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Jääkaapista otettaessa kreemi on kovettunutta ja tällöin sitä pitää lämmittää hetki, jotta se on helppo levittää/pursottaa. Itse levitin kreemin tuoreeltaan.

Levitin suklaakreemin tasaisesti kakun päälle ja laitoin jääkaappiin kuorrutteen tekemisen ajaksi.

Sitten olikin suklaamarsipaanikuorrutteen vuoro. Jälleen löysin Kinuskikissalta hyvät ohjeet marsipaanilla kuorruttamiseen :) Varasin siis noin 750 g:n pötkön marsipaania ja vaivasin siihen niin paljon tummaa kaakaojauhetta, kunnes marsipaanin väri oli haluamani ruskean sävyä. Sitten kaulitsin marsipaanin n. 2,5 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Asetin levyn kakun päälle. Silotin reunat ja leikkasin veitsellä ylimääräiset reunat pois. Tässä vaiheessa siirsin kakun tarjoilualustalle.Pyöritin vielä jämäpaloista reunan kakun alaosaan.

Koristeet ovat kaikki marsipaania. Pääsin testaamaan myös uutta silikonista päivänkakkaramuottiani!

Koristeet olin tehnyt vajaa viikkoa aiemmin. Pidin niitä kakkualustalla kuvun alla huoneenlämmössä kuivumassa. Värjäsin koristeet tomuväreillä. Nuotteihin laitoin reunoille helmiäishohtoista tomuväriä.Nuotit on leikattu piparimuoteilla.

Ruusun tekemistä kokeilin nyt toista kertaa. Vielä täytyy harjoitella, mutta hiljaa hyvä tulee ;)

Minulla ei vielä ole varsinaisia lehdenkoristeluvälineitä. Leikkasin lehden pienellä kallakukkamuotilla, värjäsin sen tomuvärillä, tein lehtikuviot vapaalla kädellä terävällä marsipaanityökalulla ja muotoilin sen lehden muotoon

Ihastuin tuohon suklaamarsipaaniin!! Se maistui siskoani lainaten ihan sukulakulta, nam!!

Oli kiva tehdä kakku ihanalle isälle!! :)