Munkkien ja vapun ajankohta ei osu marraskuulle ei, mutta laitanpa nämä nyt valmiiksi seuraavaa vappua odottamaan ;) Toissa vappuna tein ensimmäistä kertaa munkkeja ja löysin mahtavan ohjeen Kattimatikaisen kokkailut-blogista täältä. Kananmunien ja sokerin vaahdottamisen ansiosta munkeista tulee ilmavia ja kuohkeita.

Kuohkeat munkit

5 kananmunaa

3 dl sokeria

8 dl maitoa

100 g tuorehiivaa

1 1/2 tl (ruusu)suolaa

2 tl kardemummaa

Reilu 1 1/2 kg vehnäjauhoja

250 g margariinia/voita sulatettuna

Paistamiseen

1 1/2 l rypsiöljyä

Vaihtoehtoja koristeluun

sokeria

sulatettua suklaata

sokerikuorrutetta

koristerakeita

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiivat ja lisää muna-sokerivaahtoon. Lisää sekaan mausteet, rasvasula ja muutamassa erässä sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa, mutta melko löysää. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa ja liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.

Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Jauhota leivonta-alusta hyvin. Kauli osat noin 2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Jauhota juomalasin reunat ja paina sillä taikinasta ympyröitä. Tee sormella reiät ympyröiden keskelle ja pyörittele sitä hetken aikaa sormen ympärillä niin, että reikä suurenee. Minä painoin reiät pienellä snapsilasilla ja paistoin keskustapalatkin pieniksi munkkipalloiksi.

Kuumenna öljy 170-180 -asteiseksi isossa kattilassa. Paistolämpömittarin voi jättää munkkien paiston ajaksi öljyn sekaan, jotta siitä voi tarkistaa lämpötilaa ja säädellä sitä tarvittaessa. Laita pari-kolme munkkia kerrallaan öljyyn paistumaan reikäkauhan avulla. Kun alapuoli on kullanruskea, käännä munkki reikäkauhalla toisinpäin. Nosta valmiit munkit kattilasta esimerkiksi talouspaperin päälle (ylimääräinen rasva imeytyy pois) ja pyörittele ne sitten sokerissa. Jos haluat koristella munkit esim. sulatetulla suklaalla, anna munkkien jäähtyä ja kasta toinen puoli munkista sulaan suklaaseen ja koristele koristerakeilla.