Myös nämä suolaiset piirakat äitini leipoi tyttäreni 4-vuotissynttäreille näiden suolaisten muffinssien lisäksi. Nämäkin olivat tosi hyviä! Ohje on Kaarina Roinisen Viikonlopun leivonnaiset-kirjasta.

Sipulinen kinkku-juustopiirakka

Pohja

5 dl vehnäjauhoja

1/2 tl (ruusu)suolaa

2 tl leivinjauhetta

2 dl juustoraastetta

250 g margariinia tai voita

1 dl kylmää vettä

Sekoita kuibat aineet keseknään. Sekoita joukkoon juustoraaste ja pehmeä rasva. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kauli taikina leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen pellin kokoiseksi levyksi. Vedä levy papereineen reunalliselle uunipellille. Taputtele jauhoisilla käsillä taikinaa myös vähän reunoille.

Täyte

4-5 sipulia

noin 200 g palvi- tai keittokinkkua (tähän tuli Kivikylän savumaukasta maalaispalvikinkkua)

4 kananmunaa

3 dl maitoa

4-6 dl juustoraastetta

1/2 dl vehnäjauhoja

noin 1 dl silputtua persiljaa tai ruohosipulia (tähän tuli persiljaa)

1/2 tl (ruusu)suolaa

Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne pannulla tilkassa öljyä kuultaviksi. Kuutioi kinkku. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito sekä kaikki muut täytteen ainekset. Kaada täyte pohjalevyn päälle ja levitä tasaiseksi.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa alatasolla 25-30 minuuttia. Piirakan voi hyvin tehdä valmiiksi pakkaseen. Ei tarvitse muuta kuin lämmittää se vieraita varten. Piirakka kannattaa leikata paloiksi silloin, kun se on vielä suht kylmää.

Vinkki! Täytteeseen voi halutessaan lisätä vielä 2 dl pieniä, punaisia paprikakuutioita ja/tai 2 dl ananaspaloja.