Kun nyt oon päässy amerikkalaisten piirakoiden tekemisen saloihin, en osaa vissiin enää lopettaakaan ;) Tänään tein tämän version. Tää täyte on yks mun lemppareista. Aika makeaa tämä on, mutta ai että se vaan on hyvää! Resepti on Encyclopedic Cookbook-keittokirjasta. Pohjataikina on vähän erilainen kuin amerikkalaisessa omena- ja raparperipiirakassa.

Amerikkalainen mansikka-raparperipiirakka

Pohja/kansi (Hot water pastry)

2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja

1/2 tsp./ 1/2 tl leivinjauhetta

1 tsp./ 1 tl (ruusu)suolaa (laitoin 3/4 tsp.)

1/3 cup/ 3/4 dl kiehuvaa vettä

2/3 cup/ 1 1/2 dl pehmeää margariinia

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Kaada kuuma vesi margariinin päälle ja sekoita haarukalla tai pienellä vispilällä, kunnes margariini on notkean "kermaista". Sekoita joukkoon jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle kelmua ja laita se jääkaappiin viilenemään.

Täyte

1 cup/ 2,4 dl sokeria

1/4 cup/ reilu 1/2 dl hiivaleipäjauhoja

1 cup/ 2,4 dl tuoreita mansikoita (otin pakkasesta)

2 cups/ 4,8 dl kuorittua ja pilkottua raparperia

margariininokareita

Laita mansikat ja raparperit samaan kulhoon. Sekoita keskenään jauhot ja sokeri. Laita siitä 3/4 (eli noin 2,7 dl) mansikoiden ja raparperien sekaan ja sekoita.

Ota taikina jääkaapista. Jaa se kahteen osaan niin, että toinen osa on vähän isompi. Kaulitse molemmat palat ympyränmuotoisiksi, noin 3 mm paksuiksi levyiksi. Aseta isompi levy pohjaksi paksuun, noin 5-6 cm korkuiseen vuokaan. Aseta taikina niin, että reunat ulottuvat ainakin vuoan yläreunaan asti. Vuokaa ei tarvitse voidella.

Levitä loppu jauhosokeriseos pohjataikinan päälle vuokaan. Kaada päälle täyteseos. Laita muutama margariininokare täytteen päälle.

Leikkaa kansitaikina noin 1-1,5 cm levyisiksi suikaleiksi ja asettele ne ristikoksi täytteen päälle.Laitoin taas tuollaisen yksinkertaisen ristikon. Taikinapyörää ei nyt ollut, joten leikkasin suikaleet veitsellä.

Tässä aloitettu ristikko

Kun olet saanut ristikon valmiiksi, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu vuoan yläreunaan, tai vähän yli. Sitten "liimaa" vedellä uloimmat taikinasuikaleiden liitoskohdat. Painele haarukalla tai nipistä sormenpäillä taikinan ulkoreunat. Sain juuri ja juuri tehtyä lopputaikinasta muutaman kukan pintaa koristamaan.

Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laita sitten uuni 190 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia. Piirakka on valmis, kun pinta on saanut vähän väriä ja täytettä pulppuaa väleistä.

Tarjoile piirakkaa huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Uunituoretta piirakkaa kuningatarjäätelön kanssa.