Tein ensimmäistä kertaa pavlovan, tuon Australiasta ja Uudesta-Seelannista lähtöisin olevaa marenkipohjaista täytekakkua. En ollut ikinä maistanutkaan pavlovaa, joten piti vähän tutkia reseptejä ennenkuin ryhdyin toimeen.

Kantapään kautta tuli taas opittua asioita. Tein kaksi vadelmapavlovaa vieraille ja vielä kolmannen kuningatarpavlovan ihan muuten vaan. Se kolmas onnistui parhaiten. Tajusin vatkata valkuaisia tarpeeksi kauan, jolloin marenkipohja ei lässähtänyt jäähtyessään. Vadelmapavlovien vaahto pysyi kyllä kulhossa ylösalaisin, mutta sitä olisi silti pitänyt lisää vatkata. Marenki myös paisui uunissa, kun taas kuningatarpavlovan marenkipohja ei paisunut juuri ollenkaan. Luulin ensin sen paisumisen kuuluvan asiaan, kun joissain ohjeissa siitä mainittiin. Uunin lämpötilakin oli eri. Laitan tähän reseptiin sen lämpötilan, jonka koin parhaaksi kuningatarpavlovan kohdalla. Olivat nuo vadelmapavlovatkin ihan hyviä, mutta mun lemppari oli kuningatarpavlova.

Kuningatarpavlovan ohje ja pientä lisäinfoa pavlovasta löytyy täältä.

Otin ideoita reseptiin Nigella Lawsonilta ja Yhteishyvä-lehden Ruokamaailma-liitteestä 7/11. Jos täytteeseen ei halua rahkaa, voi sen korvata kermalla. Laita tällöin vispikermaa noin 3 dl.

Vadelmapavlova

4 kananmunanvalkuaista

2 dl tomusokeria (tai erittäin hienoa sokeria)

2 tl kaakaojauhetta

1 tl valkoviinietikkaa

25 g tummaa suklaata rouhittuna (voi jättää poiskin)

Täyte

2 dl vispikermaa

1 rkl tomusokeria

200 g vaniljarahkaa

Koristeeksi

200-250 g vadelmia

25 g valkosuklaata

Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Vatkaa valkuaisia sähkävatkaimella. Kun ne alkavat vaahtoutua, ala lisätä vähitellen tomusokeri joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa valkuaisia noin kuusi minuuttia, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Siivilöi loppupuolella sekaan kaakaojauhe ja lisää myös viinietikka. Kääntele lopuksi joukkoon halutessasi suklaarouhe.

Kokoa marenkivaahto leivinpaperoidulle uunipellille noin 22-25 cm halkaisijaltaan olevaksi pyöryläksi. Itse tein niin, että piirsin kiinniolevan irtopohjavuoan (24 cm ø) kehikon avulla leivinpaperiin ympyrän. Käänsin sitten leivinpaperin ympäri ja laitoin pellille. Ympyrä kuulsi läpi ja toimi mallina. Pinta saa jäädä aaltoilevaksi.

Paista marenkilevyä 110-asteisessa uunissa 1 1/2-2 tuntia tai kunnes marenkilevy tuntuu irtoavan helposti leivinpaperista (reunasta voi varovasti kokeilla). Itse paistoin 1 h 35 min. Avaa uuninluukku varovasti, sammuta uuni ja anna marenkilevyn jäähtyä kokonaan uunin lämmössä eli ainakin tunti.

Marenkilevy kannattaa täyttää vasta vähän ennen tarjoilua. Toisaalta itse täytin toisen vadelmapavlovan noin kaksi tuntia ennen tarjoilua ja säilytin sen jääkaapissa. Minusta kakku ehti kivasti tekeytyä, eikä ainakaan huonoa tykännyt moisesta. Itse tein marenkilevyn tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilytin sen pussissa huoneenlämmössä.

Tee täyte. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Levitä täyte marenkilevylle. Koristele vadelmilla ja rouhitulla valkosuklaalla.

Tässä marenkipohja ennen uuniinmenoa ja paistettuna. Vähän tosiaan lässähti tämä levy.

      

Pala vadelmapavlovaa.