IMG_2024-normal.jpg

Osallistuin näillä pääsiäisaiheisilla wienereillä Leivontafoorumin huhtikuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena oli Voitaikina. Voitaikinalle oli annettu tarkat ohjeet ja leivotusta taikinasta sai sitten valmistaa mieleisensä leivonnaisen. Täyte sai olla joko suolainen tai makea. Minä mietin kumpaakin vaihtoehtoa, mutta päädyin näihin manteli-vaniljatäytteisiin wienereihin. Tuo voitaikina soveltuu erityisen hyvin erilaisiin pasteijoihin ja piirakoihin. Näihin wienereihin olisi sopinut parhaiten wienertaikina, mutta halusin silti toteuttaa ajatukseni :)

Wienereiden täytteiden ohje on Jan Hedh'in Mestarileipurin leipäkirjasta. Siinä oli oikein muhkeannäköinen wieneri ja se muistutti minusta linnun pesää. Kun nyt oli pääsiäisen aika, niin päätin tehdä tipuille pikku pesät. Olin saanut hiljattain Vispilänkaupan Eijalta suloisen tipumuotin (siitä lisää täällä) ja nyt pääsin tekemään sen avulla tipuset. Inka halusi antaa tipuille nimet. Kuvissa näkyvien tipujen nimiksi tuli Söpönen, Tipunen, Tipu-Tapu ja Söötti-Pöötti :)

Nuo pikkuiset täytesuklaamunat, Sorini ChocoBoom minimunat, ovat Prescotilta. Valitsin ne tuotenäytteeksi, koska ne olivat vähän erilaisia tuon täytteen ja täytteessä poksuvien karkkirakeiden takia. Oikein makoisia ja hauskan poksuvia olivatkin! Laitoin niitä näihin wienereihin koristeeksi, koska kaikki tiput eivät olleet vielä kuoriutuneet ;)

Tällä kertaa leivontahaaste oli salainen eli siihen osallistuttiin nimettömänä. Nyt haaste ja äänestys on päättynyt. Olikin oikein superpiristys, kun huomasin wienereideni voittaneen haasteen! KIITOS vielä kovasti pisteistä ja ihanista kommenteista ♥ Haasteen lopputulokset ja kommentit voi lukea täältä. Laitan myös tähän alas saadut kommenttini.

Tipujen vaniljaiset kevätpesät

Voitaikina

250 g voita

250 g (noin 4 dl) vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g vettä

Pilko voi ja sekoita se vehnäjauhojen ja leivinjauheen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi joukkoon (niin kylmää kuin hanasta tulee) ja sekoita seos taikinaksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna olla jääkaapissa noin tunnin ajan. Jos haluat taikinasta erityisen lehtevän, kaulaa taikina 3 × 3 kevyesti jauhotetulla alustalla. Ohje kaulaukseen alla.

1. Kaulaa (kaulitse) taikina pitkänomaiseksi, noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Taittele taikina kolmeen osaan. Käännä taikina 90 astetta, jolloin saumat jäävät seuraavalla taitoksella taikinan sisään.

2. Kaulaa taikina uudestaan pitkäksi levyksi ja taittele kolmeen osaan. Laita taikina kelmun sisään ja jääkaappiin noin 1/2 h ajaksi.

3. Käännä taikina taas 90 astetta ja kaulaa se pitkänomaiseksi. Taittele kolmeen osaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin.

Anna kaulatun taikinan olla jääkaapissa vähintään 2 h.

Vaniljakreemi

(voi tehdä jo edellisenä päivänä)

1/2 vaniljatanko

250 g (2 1/2 dl) täysmaitoa

60 g (3-4 kpl) kananmunan keltuaista

60 g (noin 3/4 dl) sokeria

20 g (vajaa 2 1/2 rkl) maissitärkkelystä

12 g (noin 1 rkl) voita

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet irti. Laita siemenet ja maito pieneen kattilaan. Kiehauta maito ja ota kattila levyltä. Laita kansi päälle ja anna maidon maustua.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin ja lisää joukkoon maissitärkkelys. Kaada maito joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoitellen (seos alkaa paksuuntua). Ota kattila pois liedeltä. Lisää voi ja sekoita kunnes se on sulanut joukkoon. Puserra seos siivilän läpi tasaiseksi. Peitä astia kelmulla ja laita kylmään veteen jäähtymään. Säilytä jääkaapissa käyttöön saakka. Vaniljakreemin voi laittaa valmiiksi pursotinpussiin, sulkien pussin suun.

Täyte

50 g manteleita

50 g (reilu 1/2 dl) sokeria

25 g voita

12 g (vajaa 2 rkl) vehnäjauhoja

Kiehauta vesi kattilassa, lisää mantelit ja kiehauta ne. Kaada mantelit siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä. Kaada mantelit pöydälle ja poista niistä kuoret.

Laita kuoritut mantelit ja sokeri tehosekoittimeen ja jauha ne hienoksi. Lisää pehmeä voi ja vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita massa jämäkkään pussiin ja sulje pussin suu.

Nosta kaulattu, kylmä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta noin 4 mm paksu levy. Leikkaa reunat siistiksi. Leikkaa levy kuuteen, 10 × 10 cm kokoiseen palaan. Aseta palat leivinpaperoidulle uunipellille. Ota takinan ylijäämäpalat ja painele niistä pallo. Kääri pallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin wienereiden teon ajaksi.

Leikkaa saksilla mantelitäytepussin kärjestä pala pois. Pursota täytettä jokaiselle neliöpalalle noin 1 rkl. Kostuta vedellä kevyesti jokaisen palan kulmat ja paina kulmat jämäkästi keskustaan täytteen päälle.

Voiteluun

kananmuna

ripaus suolaa

Vatkaa muna kevyesti ja lisää pieni ripaus suolaa. Voitele sudilla taikinalevyt (säästä loppu kananmuna tipujen voiteluun). Ota jääkaapista pursotinpussissa oleva vaniljakreemi ja leikkaa saksilla kärjestä pala pois. Pursota kreemiä jokaisen taikinalevyn keskustaan noin 1 rkl. Paista wienereitä 225 °C:ssa uunin keskiosassa 14-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman kullanruskeaa väriä. Anna jäähtyä kokonaan.

Kun wienerit ovat uunissa, ota ylijäänyt taikinapallo jääkaapista. Kauli taikinasta ohuehko levy ja ota siitä tipumuotilla (tai jollain muulla muotilla) paloja. Nosta palat leivinpaperoidulle uunipellille ja voitele ne kananmunalla. Kun olet ottanut wienerit pois uunista, paista tipuja samassa lämmössä 8-10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.

Koristeluun

tomusokeria

3 kpl pieniä täytesuklaamunia

6 kpl voitaikinasta leivottuja tipuja

suklaarakeet silmiksi tipuille

Kun wienerit ovat jäähtyneet kokonaan, aseta ne tarjoilualustalle ja siivilöi päälle hennosti tomusokeria. Laita taikinasta tehdyille tipuille silmät suklaarakeista. Aseta tiput wienereiden laidoille. Halkaise suklaamunat ja aseta jokaiselle wienerille yksi puolikas.

Näitä pikkuisia täytesuklaamusia käytin wienereiden koristeluun.

IMG_1966-normal.jpg

IMG_1971-normal.jpg

Namia täytettä! Nuo punaiset rakeet poksuivat hauskasti suussa.

IMG_2020-normal.jpg

Voitaikinan kaulausta. Tässä taikina taitettuna.

IMG_1956-normal.jpg

Mantelinen täyte.

IMG_1960-normal.jpg

Mantelitäyte pursotinpussissaan.

IMG_1965-normal.jpg

Vaniljakreemitäyte.

IMG_1930-normal.jpg

Vaniljakreemitäyte pursotinpussissaan.

IMG_1963-normal.jpg

Kaulittu voitaikina, jonka reunat tasoitettu.

IMG_1974-normal.jpg

Levy leikattu paloiksi.

IMG_1976-normal.jpg

Mantelitäytettä paloille.

IMG_1977-normal.jpg

Kulmat nostettu keskustoihin.

IMG_1978-normal.jpg

Vaniljakreemiä pursotettu kuoppiin.

IMG_1980-normal.jpg

Paistetut manteli-vaniljawienerit.

IMG_1990-normal.jpg

Hento tomusokeripöläys päälle.

IMG_2003-normal.jpg

IMG_2005-normal.jpg

Tipuset pääsivät pesiinsä.

IMG_2011-normal.jpg

Tipusten nimet ylävasemmalta: Söpönen, Tipunen, Tipu-Tapu, Söötti-Pöötti :)

IMG_2024-normal.jpg

Söpönen.

IMG_2027-normal.jpg

Tipu-Tapu.

IMG_2041-normal.jpg

IMG_2059-normal.jpg

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

(5+5+3+3+5+5+3+1+1 = 31p)

- ihastuttavia tipuleivonnaisia! Tuo täytekin kuulostaa hyvältä. Ihan pakko antaa 5 pistettä, ihania!

- Aivan ihanasti koristellut. Makeista leivonnaisista ehdottomasti houkuttelevin, niin maun kuin ulkonäönkin puolesta!

- Ihana idea, mietitty ensin ja toteutettu sitten, sopi erinomaisesti haasteen ajankohtaan, helposti muuntautumiskykyinen eri vuodenaikoihinkin, kiitos hyvästä ideasta!

- Täytyy sanoa että nyt olen vähän kateellinen. Oi jos osaisin itse valmistaa noin hienoja leivonnaisia. Kokemus näkyy selvästi.

- Aivan ihastuttavat pikkupesät! Näihin on käytetty aikaa ja vaivaa ja se kyllä näkyy! :)

- ihana täyte ja hienosti tuunattu pääsiäiseksi

- Suloiset tipuwienerit ja herkullisen oloiset täytteet.