IMG_0798-normal.jpg

Tein kakkupohjan, joka on muuten tehty tavallisen sokerikakkupohjan ohjeen mukaan, mutta vaihdoin sokerin intiaanisokeriin (intiaanisokeri-täysruokosokeri) ja vehnäjauhot puolikarkeisiin spelttijauhoihin. Näin kakkupohjaan saa kivaa lisämakua ja se on terveellisempi. Tein tämän kakkupohjan tähän suklaa-banaanitäytekakkuun.

Täältä löytyy vaalea intiaanisokerikakkupohja spelttijauhoilla.

Tässä aluksi muutamia vinkkejä kakkupohjan paistoon :)

Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat mahdollisimman hyvin!

♥ Tykkän nykyään käyttää leivonnassa spelttijauhoja. Kakkupohjan paistamiseen käytän puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä). Spelttijauhot voi korvata vehnäjauhoilla.

♥ Osan spelttijauhoista voi myös korvata perunajauhoilla. Eli esimerkiksi yhden munan kakkupohjaan voi laittaa 15 g vehnäjauhoja ja 15 g (tai vähemmän) perunajauhoja. Itse en käytä perunajauhoja.

♥ Leivinjauhettakin voi toki laittaa jos haluaa, mutta kakkupohja kohoaa hyvin ilmankin. Leivinjauhetta voi laittaa 1/2-1 tl kakkupohjan koosta riippuen. Itse en käytä leivinjauhetta. Joskus käytin, mutta silloin kakkupohjat lässähtivät herkemmin ja niistä tuli hötöisempiä.

♥ Kakkupohjan voi tehdä irtopohjavuokaan tai reunavuokaan. Irtopohjavuoka voidellaan ja jauhotetaan, mutta reunavuokaa ei tarvitse voidella tai jauhottaa. Kun kakku otetaan uunista, voi veitsellä käydä läpi kakun reunan, että se irtoaa joka kohdasta vuoasta. Sitten reunan voi irrottaa ja kakun kipata alustalle. Irrota pohja varmistettuasi veitsellä, että pohja ei ole tarttunut siihen.

♥ Tässä oman kokemuksen mukainen esimerkki siitä, minkäkokoiseen vuokaan kannattaa tehdä minkäkinkokoinen taikina:

3 munan kakkupohja 18 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

4 munan kakkupohja 20 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

5 munan kakkupohja 24 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

7 munan kakkupohja 26 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

Tumma intiaanisokerikakkupohja spelttijauhoilla

Tämä ohje on muunneltavissa oman tarpeen mukaan

1 kananmuna

20 g (1/2 dl) intiaanisokeria

 25 g (1/2 dl) puolikarkeita spelttijauhoja

5 g (1 rkl) tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä kolmen munan kakkupohja

3 kananmunaa

65 g (1 1/2 dl) intiaanisokeria

75 g (vajaa 1 1/2 dl) puolikarkeita spelttijauhoja

15 g (2 1/2 rkl)  tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä viiden munan kakkupohja

5 kananmunaa

100 g (2 1/4 dl) intiaanisokeria

125 g (noin 2 1/4 dl) puolikarkeita spelttijauhojajauhoja

25 g (1/2 dl) tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä seitsemän munan tumma kakkupohja

7 kananmunaa

175 g (4 dl) intiaanisokeria

180 g (noin 3 dl) puolikarkeita spelttijauhojajauhoja

30 g (3/4 dl) tummaa kaakaojauhetta

Siivilöi intiaanisokeria kulhoon tarvittava määrä. Lisää munat joukkoon ja vatkaa seos paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdotukseen saattaa mennä vähän enemmän aikaa kuin tavallista sokeria + munia vaahdotettaessa. Sekoita kaakaojauhe jauhojen joukkoon ja siivilöi seos varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina siihen. Vältä vuoan heiluttamista.

Paista 160-175-asteisessa uunissa alatasolla 30-45 minuuttia. Paistolämpötilaan ja paistoaikaan vaikuttaa kakkupohjan koko. Pieni kakku paistuu pienemmässä lämpötilassa ja nopeammin ja suurempi kakkupohja taas päinvastoin (esim. 5 munan pohjan paistan 170 C°:ssa 30 min. ja 7 munan pohjan 175 °C:ssa 35 min.). Vältä uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen.

Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kahteen tai kolmeen osaan pohjan korkeudesta riippuen. Yhden kerroksen korkeus voi olla noin 1-1 1/2 cm. Leikkaa ensin ylin kerros. Minä leikkaan kerrokset sahalaitaisella, terävällä isolla veitsellä. Työnnän veitsen kakun keskiosaan ja lähden leikkaamaan kakun ympäri.

Intiaaniskeri-kananmunavaahto.

IMG_0797-normal.jpg

IMG_0800-normal.jpg

IMG_0799-normal.jpg

Kakkupohjan pohjaosa.

IMG_0804-normal.jpg

Leikkauspintaa.

IMG_0836-normal.jpg

IMG_0840-normal.jpg