Tein tänään leipää ja siitä kehkeytyi sellainen oma sävellys. Halusin leipien muodolle vähän vaihtelua ja tein joukon erilaisia leipiä: yhden reikäleivän, yhden pitkuleisen täytetyn leivän ja muutamia pikkuisia leipiä.

Käytin muuten nyt ensimmäistä kertaa äidiltäni saamaa kestoleivinpaperia. Tulee taas hyvä mieli, kun voi olla leipoessaan ekologinen! Yhtä kestoleivinpaperia voi käyttää yli 1000 kertaa. Sitä voi käyttää uunissa tai myös pannun tai vuoan pohjalla sopivan kokoiseksi leikattuna. Se ei läpäise rasvaa ja pinta on tarttumaton. Huolehtii vaan sen putsaamisesta käytön jälkeen. Meinaan ostaa toisenkin, niin sitten on kumpaankin uunipeltiin oma.

Onnelin juustoiset seesamileipäset

5 dl vettä

1 ps (11 g) kuivahiivaa

1 tl (ruusu)suolaa

2 rkl vaaleaa siirappia

1/2 dl seesamiöljyä

2 dl kaurahiutaleita

1 dl kolmen viljan leseseosta

1 dl seesaminsiemeniä

2 dl grahamjauhoja

9 dl vehnäjauhoja

100 g Italian yrtit tuorejuustoa (Pirkka)

Täytteeksi yhteen leipään

100 g Italian yrtit tuorejuustoa

Sekoita isossa kulhossa keskenään kuivahiiva ja 1 dl grahamjauhoja. Lämmitä kattilassa vesi 42-asteiseksi ja sekoita se hiiva-jauhoseokseen. Lisää joukkoon suola, siirappi, öljy, kaurahiutaleet, leseet, seesaminsiemenet, loppu grahamjauho ja sekoita. Lisää noin puolet vehnäjauhoista vähitellen sekaan ja sekoita taikinaa parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja lisää vähitellen loput jauhoista. Vaivaa taikinaa sen verran, että siitä tulee kimmoisaa ja se irtoaa vuoan reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 40-60 minuuttia.

Ripottele pari ruokalusikallista jauhoja pöydälle ja kumoa taikina siihen. Leivo taikinasta haluamiasi leipiä, esimerkiksi reikäleipiä, pyöreitä leipiä, sämpylöitä, patonkeja tai vuokaleipiä.

Laita leivät leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Jos teet isompia leipiä, anna paistua vähän kauemmin, noin 25-35 minuuttia. Jos haluat pehmeitä leipiä, kääri uunista tulleet leivät liinaan.

Minä tein leivät näin:

Reikäleipä: kaulitsin vajaa puolet taikinasta noin 2 cm paksuiseksi levyksi. Painoin irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 24 cm) kiinni olevalla kehikko-osalla ympyrän. Siirsin ympyrän leivinpaperille uunipellille. Painoin ympyränmuotoisella piparimuotilla keskiosaan aukon. Painoin veitsen tylsällä puolella leipään viivat, jolloin leipä on helppo jakaa ja vaikka murentaa kyseisistä saumakohdista. Taputtelin hieman jauhoja leivän päälle. Annoin kohota liinan alla.

Pikkuiset leivät: kaulitsin taikinaa noin 2 cm paksuiseksi levyksi. Painoin isolla (1 kg:n) jogurttipurkilla kaksi ympyrää. Painoin tähdenmuotoisella piparimuotilla keskiosiin aukot. Ripottelin päälle vähän seesaminsiemeniä. Keskiosista muodostuneet tähtiosat säästin pikkuruisiksi leiviksi. Tein vielä isolla tähdenmuotoisella piparimuotilla yhden tähtileivän. Annoin leipien kohota liinan alla.

Pitkulainen täytetty leipä: kaulitsin loput taikinasta noin 1 1/2 cm paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitin päälle tuorejuuston. Rullasin leivän pidemmältä sivulta ja asetin leivän pellille saumapuoli alaspäin. Nipistin vielä päät kiinni ja taitoin päät leivän päätyjen alle. Ripottelin päälle vähän seesaminsiemeniä. Annoin kohota liinan alla.

Pehmoista, tuoretta leipää :)