Tein tällaisen täytetyn pullakranssin mieheni työpaikalle tarjottavaksi. Osallistuin tällä leipomuksella samalla elokuun leivontahaasteeseen Leivontafoorumilla täällä. Sivun alussa näkyy haasteleipomusten saamat äänet ja sivun lopussa ovat haasteleipomusten saamat kommentit. Haasteen siis voittivat tasapisteillä Tekilan Passionhedelmä-banaanikohokas ja Paula3:n Pähkinäinen bostonkakku "Nutty Boston Cake". Onnea heille! :)

Elokuun haasteen aiheena oli Kahdeksan euron leipomus. Haasteessa oli lista aineksista, jotka saivat olla kaapissa. Ylimääräisiin tarpeisiin sai käyttää enintään 8 €. Piti kyllä laskea tarkkaan, että raha riitti omiin aineksiini. Onneksi tuotteista on nykyään saatavilla halpoja vaihtoehtoja. Esimerkiksi vaniljatankoputkilon hinta voi olla joko 1,70 € tai yli 4 € riippuen merkistä! Voin korvasin nyt margariinilla.

Tämä ohje on Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjasta. Lisäsin vaan ohjeeseen vaniljakreemin. Tein ensin koeversion meidän perheelle. Halusin itse maistaa tätä. Itse olin oikein tyytyväinen makuun ja aion ehdottomasti tehdä tätä toistekin! Omena ei tosin minusta kauheasti maistunut, mutta ehkä se toi kuitenkin oman säväyksensä täytteeseen. Leilan ohjeessa käytetään 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan reunaa kehikkona. Itse käytin 26 cm:n vuokaa. Aionkin kokeilla seuraavaksi sitä pienempää (24 cm), koska silloin kranssista tulee vähän korkeampi.

Haasteessa saamissani kommenteissa mainittiin miinuksena se, että jotkut ainekset on merkitty grammoina. Laitoin tähän nyt mitat myös dl ja rkl-mittoina, niin tarkkaan kuin osasin. Laitan nykyään aika paljonkin mittoja grammoina eli sen jälkeen kun ostin vaa,an. Suosittelen sitä ehdottomasti kaikille niille, jotka leipovat enemmän. Itse en enää pärjäisi ilman sitä :)

Vaniljainen manteli-omenakranssi

Pullataikina

1 ½ dl täysmaitoa

25 g tuorehiivaa

2 tl jauhettua kardemummaa

¾ dl sokeria

¼ tl suolaa

75 g pehmeää margariinia

½ kananmuna

5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kattilassa kädenlämpöiseksi (37 asteeseen). Murenna hiiva kulhoon, kaada maito päälle ja liuota hiiva siihen. Lisää sekoittaen joukkoon kardemumma, sokeri, suola ja margariini. Vatkaa muna kevyesti ja kaada puolet siitä kulhoon (säästä loput kranssin voiteluun). Sekoita jauhot vähän kerrallaan joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Peitä kulho liinalla tai kannella ja kohota taikinaa 45-60 minuuttia tai kunnes se on kooltaan kaksinkertainen. Tee kohoamisen aikana täytteet.

Vaniljakreemi

1 ¼ dl täysmaitoa

½ vaniljatanko

30 g munankeltuaista (noin 2 munan keltuaiset)

30 g (noin vajaa 1/2 dl) sokeria

10 g (noin 1 rkl) maissitärkkelystä

5 g (noin 1/2 rkl) margariinia

Halkaise vaniljatangonpuolikas ja raaputa siemenet. Laita ne maidon kanssa paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta maito. Ota kattila pois levyltä, laita kansi päälle ja anna maidon maustua.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin kulhossa. Lisää joukkoon maissitärkkelys. Kaada vaniljamaito joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen tai kunnes se vähänkin alkaa paksuuntua. Nosta kattila heti pois levyltä. Lisää margariini ja vatkaa seosta kunnes margariini on sulanut. Siivilöi kreemi kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja laita kylmään veteen jäähtymään.

Manteli-omenatäyte

100 g pehmeää margariinia

½ dl sokeria

1/2 rkl kanelia

100 g mantelimassaa

1 omena

Sekoita omenaa lukuun ottamatta kaikki ainekset sekaisin. Kuori omena, poista siemenkodat ja raasta se. Valuta siivilän läpi ylimääräinen neste.

Kumoa kohonnut pullataikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen mallinen ja ½ cm paksuinen levy. Levitä päälle manteli-omenatäyte. Sirottele pinnalle omenaraaste. Levitä päällimmäiseksi vaniljakreemi.

Kääri levy pitkältä sivulta tiukaksi rullaksi. Siirrä rulla saumapuoli alaspäin pellille leivinpaperin päälle. Asettele se ympyrän muotoon ja nipistä päät yhteen. Tee rullan pintaan noin 1 cm:n välein sisäänpäin vinoja viiltoja, jotka ulottuvat melkein pohjaan saakka. Kääntele näin muodostuneet viipaleet vuorotellen oikealle ja vasemmalle, toisin sanoen keskustaan ja ulospäin (jos haluat pulleamman kranssin, älä siirtele viipaleita ja viillot voi tehdä vaikka rullan sivuille). Aseta kranssin ympärille 26 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan reuna (niin että reuna on kiinni-asennossa). Kohota kranssia liinan alla noin tunnin ajan.

Pinnalle

kananmunaa (taikinasta ylijäänyt)

noin ½ dl mantelilastuja

Voitele kohonnut kranssi taikinasta ylijääneellä kananmunalla ja sirottele pinnalle mantelilastuja. Paista kranssi uunin keskiosassa 175 asteessa 20-25 minuuttia (kunnes pinta on saanut kauniin värin).

Koristeluun

2 rkl tomusokeria

¾ tl vettä

Sekoita tomusokeri ja vesi ja laita seos pieneen pussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota seosta jäähtyneen kranssin päälle.

Vasemalla manteli-omenatäyte (omenaraaste puuttuu vielä päältä) ja oikealla vaniljakreemi.

                                

Ja eikun herkuttelemaan :)

Saamani kommentit Leivontafoorumin haasteessa

- Lämmin pulla ja kylmä maito kruunaa kyllä päivän! Vaniljan ja omenan yhdistelmä kuulostaa herkulliselta. En nyt keksi oikein mitään rakentavaa, margariinin vaihtaisin aitoon voihin. :) Hieno nähdä että vaniljiakreemi on itse keitetty!

- Plussaa: kaunis ulkonäkö ja herkullisen kuuloinen pullakranssi, hieman erikoisempi täyte. Varmasti erittäin maukasta! Helppo tehdä ja nätti vielä kahvipöydän koristeeksi. Miinusta välillä gramma-määrissä olevat aineet, toki huomattavasti tarkempi, mutta kaikille ei kuitenkaan ole vaakaa. Maininta, että vaniljakreemin voisi korvata jauheversiolla tehtävästä tms. Jos tuntuu hankalammalta huonommalle leipojalle. Yleensäkkin maidon kuumentaminen on välillä jännää huonommalle leipojalle.

- Vain tuoreen pullan tuoksu puuttuu. Kauniisti onnistunut leipomus kertoo taidosta