IMG_7901.jpg

Minulla oli jääkaapissa yksi paketti vaniljatuorejuustoa, jonka päiväys lähestyi. Omenoitakin oli reilusti ja päätinkin etsiä kivan ohjeen vaniljaiselle omenapiirakalle. Löysin nopeasti haluamani. Ohje on täältä Hennan herkut -blogista. Vaihdoin vehnäjauhot spelttiin ja sokerin intiaanisokeriin (inkkarisokeria laitoin hieman enemmän kuin tavallista sokeria). Hennan ohjeessa oli käytetty varmaankin maustamatonta tuorejuustoa ja se oli itse maustettu vaniljasokerilla. Näin olisin itsekin tehnyt ellei se valmis purkki olisi ollut jääkaapissa :) Nyt en siis enää lisäillyt vaniljasokeria täytteeseen ja jätin sen pohjastakin pois.

Ruisjauhot toivat kivaa vaihtelua pohjaan ja antoivat pohjalle mukavasti pehmeyttä ja makua. Henna sanookin, että tämä pohja ei kovetu jääkaapissa oltuaan. Vehnäjauhopohjainen pohja kovettuu herkemmin. Itse tykkäsin syödä piirakkaa kun se oli vielä vähän haaleaa eli ei kokonaan jäähtynyt. Sitä pystyi oikein hyvin leikkaamaan hieman lämpimänäkin. Kylmänäkin piirakka maistui oikein makoisalta! Tätä ohjetta on helppo soveltaa esim. marjoille!

Piirakan kanssa sopisi hyvin vaniljajäätelö tai vaniljakastike. Meillä ei ollut kumpaakaan ja nautimme piirakkaa sellaisenaan :)

Vaniljatuorejuusto-omenapiirakka

100 g voita (honeenlämpöisenä)

1 dl intiaanisokeria

1 kananmuna

1 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 dl ruisjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa pehmeä voi ja intiaanisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna samalla vatkaten. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja sekoita ne taikinan joukkoon.

Voitele piirakkavuoka (oma vuokani oli noin 26-27 cm halkaisijaltaan). Painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte

200 g vaniljatuorejuustoa

1 dl intiaanisokeria

2 kananmunaa

noin 4 keskikokoista/pienehköä omenaa

Sekoita vispilällä kulhossa kaikki täytteen ainekset ja kaada seos vuokaan pohjan päälle. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa niistä ohuita viipaleita. Asettele viipaleet täytteen päälle (minä aloitin asettelun reunoilta ja etenin keskustaa kohti, mutta asettelun voi aloittaa myös keskeltä).

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja taikina on saanut vähän väriä. Anna piirakan jäähtyä ainakin sen verran, että täyte ehtii jäähtyä haaleaksi.

Piirakkapohjan reunoissa näkyy makoisia intiaanisokeripaloja :)

IMG_7902.jpg

Omena-aurinko.

IMG_7900.jpg

IMG_7896.jpg

Pehmeä pohja ja pehmeä täyte.

IMG_7915.jpg

Piirakkapalalla on kaunis intiaanisokeri-kauneuspilkku reunassaan ♥

IMG_7911.jpg