IMG_8890.jpg

Viime vuonna en leiponut ollenkaan munkkeja. Tänä vuonna tein munkkeja intiaanisokerilla. Pyörittelin munkit siivilöidyssä intiaanisokerissa. Leivoin munkit muuten tällä samalla kuohkeiden munkkien ohjeella kuin aiemminkin, mutta vaihdoin sokerin intiaanisokeriin ja vehnäjauhot spelttijauhoihin. Olin oikein tyytyväinen lopputulokseen! Tein vapuksi myös intiaanisokerisimaa (ohje löytyy täältä).

Tästä taikinamäärästä tulee aika iso määrä munkkeja. Ohjeen voi hyvin puolittaa, jos haluaa päästä vähemmällä. Minä tein tämän ison satsin, mutta leivoin puolesta taikinasta munkkirinkilöitä ja toisesta puolikkaasta vadelmatäytteisiä, pyöreitä munkkeja.

Kinuskikuorrutteisten inkkarimunkkrinkilöiden ohje löytyy täältä.

Kuohkeat inkkarimunkit vadelmatäytteellä

(noin 35-40 kpl riippuen koosta)

5 kananmunaa

4 dl intiaanisokeria

8 dl maitoa

100 g tuorehiivaa

1 1/2 tl ruususuolaa

2 tl kardemummaa

noin 1 1/2 kg puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

250 g voita (sulatettuna)

Paistamiseen

1 1/2 l rypsiöljyä

Koristeluun

intiaanisokeria siivilöitynä

Täytteeksi

vadelmahilloa (tai vaikka omenahilloa)

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja intiaanisokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiivat ja lisää seos muna-intiaanisokerivaahtoon. Sekoita joukkoon mausteet, sulatettu voi ja muutamassa erässä sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa, mutta melko löysää. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa, joko tiiviin kannen alla tai liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.

Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Jauhota leivonta-alusta hyvin. Kauli taikinapalat noin 2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Jauhota juomalasin reunat ja paina sillä taikinasta ympyröitä. Minä painoin palat ympyrämuotilla.

Kuumenna öljy 170-180 -asteiseksi isossa kattilassa. Paistolämpömittarin voi jättää munkkien paiston ajaksi öljyn sekaan, jotta mittarista voi tarkistaa lämpötilaa ja säädellä sitä tarvittaessa. Kuuman öljyn kanssa kannattaa aina olla tarkkana. Laita pari-kolme munkkia kerrallaan öljyyn paistumaan reikäkauhan avulla. Kun alapuoli on kullanruskea, käännä munkki reikäkauhalla toisinpäin. Nosta valmiit munkit kattilasta esimerkiksi talouspaperin päälle (ylimääräinen rasva imeytyy pois) ja pyörittele sitten toinen puoli siivilöidyssä intiaanisokerissa.

Laita vadelmahilloa pieneen pursotinpussiin, jossa on täytetylla. Työnnä tylla munkin sivusta keskelle ja pursota hilloa sisään.

Munkkeja valumassa öljystä ja odottamassa sokerointia.

Inkkarimunkit2.jpg

Intiaanisokerimunkki ♥

Inkkarimunkit3.jpg

Pursotin munkkien sisään vadelmahilloa.

IMG_8901.jpg

Makoisaa vappua!