IMG_6496-normal.jpg

Sain kesällä Prescott Oy:lta kokeiltavaksi valitsemiani Prix Grillivaahtiksia. Paketissa on 325 g suurehkoja vaaleanpunaisia ja valkoisia vaahtokarkkeja. Ne sopisivat siis hyvin juurikin grillattaviksi. Alkuperäinen suunnitelmani oli kokeilla vaahtiksista ensimmäistä kertaa vaahtokarkkikuorrutetta kakkuun. Sitten silmiini osui tämä vaahtokarkkikakun ohje ja sitä oli pakko kokeilla!

Ohje on uusimmasta Pirkka-lehdestä 10/2014. Ohjeessa on sokeria 1 dl ja fariinisokeria 1/2 dl sekä vehnäjauhoja 2 1/2 dl. Korvasin sokerit intiaanisokerilla ja jauhot spelttijauhoilla ja muuntelin määrät sopiviksi niille. Intiaanisokeri sopii mainiosti leivontaan ja tähän pohjaan se sopi ihan erityisen hyvin. Pehmoinen, mehevänkostea ja NIIN toffeisen makuinen ♥ Mantelijauhekin on kiva lisä pohjassa. Puolukkainen täyte siihen päälle teki ihanan raikkaan ja pehmoisen makuyhdistelmän. Vaahtokarkit itsessäänkin tietenkin tekivät täytteestä pehmeän. Niiden makeus riitti juuri sopivasti peittämään puolukoiden liiallisen kirpeyden. Ei yhtään liian makea eikä kirpeä, vaan juuri sopiva. Ainakin minun makuuni :) Puolukoiden tilalla voisi joskus kokeilla jotain muutakin marjaa.

Puolukkainen vaahtokarkkikakku

Pohja

100 g voita

2 dl intiaanisokeria

1 kananmuna

3 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

3/4 dl maitoa

Vatkaa pehmeä rasva ja intiaanisokeri vaahdoksi ("vatkasin ihan vaan puulusikalla). Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään jauhot sekä manteli- ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan.

Leikkaa 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi (minä leikkasin myös reunoille suikaleet). Levitä taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paista 175-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Irrota pohja vuoasta leivinpaperin avulla ja anna pohjan jäähtyä ritilällä. Minä tasoitin jäähtyneen pohjalevyn pinnan kevyesti veitsellä, koska pohja kohoaa hieman enemmän keskeltä kuin reunoista. Tasoituksen voi jättää poiskin. Pese vuoka ja siirrä pohja takaisin vuokaan (minä asetin pohjalevyn suoraan tarjoilualustalle, laitoin ympärille pyöreän, säädettävän reunavuoan sekä vuoan ja pohjalevyn väliin reunakalvosuikaleet). Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte

200 g puolukoita pakkasesta

2 dl maitoa

200 g vaahtokarkkeja

Hienonna jäiset puolukat monitoimikoneessa. Kiehauta maito pinnoitetussa tai paksupohjaisessa, keskikokoisessa kattilassa. Lisää vaahtokarkit kattilaan ja käännä levy pois päältä. Sekoita, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet ja seos on tasaista (lämmitä tarvittaessa miedolla lämmöllä). Ota kattila pois liedeltä ja nosta se kylmään vesialtaaseen. Sekoita joukkoon puolukat. Anna seoksen jäähtyä 5-10 minuuttia, välillä sekoitellen. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 2-4 tuntia tai yön yli.

Koristeeksi

vaahtokarkkeja

Koristele kakku halutessasi vaahtokarkeilla.

Grillivaahtiksia.

IMG_6430-normal.jpg

IMG_6432-normal.jpg

Kakku koristelua vailla.

IMG_6449-normal.jpg

IMG_6450-normal.jpg

Valmis kakku.

IMG_6484-normal.jpg

IMG_6495-normal.jpg

IMG_6480-normal.jpg