IMG_9821-normal.jpg

Sain kunnian tehdä kakun erään 2-vuotiaan pojan juhliin ♥ Ensimmäisenä kakkuvaihtoehtona oli autokakku ja valitsin sen. Toiveena oli vanhanmallinen kuplavolkkari tai jokin sen tapainen. Väritoive oli turkoosi (en löytänyt käsiini ihan turkoosia väriä, mutta on tuo väri ainakin sinne päin). Mieheni tulosti minulle kuvat kuplavolkkarista ja niin aloin suunnitella kakkua. Kakun piti olla niin iso, että siitä riittäisi syötävää noin 30:lle henkilölle. Lisäksi kakun piti olla munaton ja vähälaktoosinen. Kiitän taas kerran äitiäni, joka oli parina päivänä lastenhoitoapuna ♥ Hänen ansiostaan tämä urakka ei mennyt kuin vähän vaan yötyöksi :D

Halusin ensin testata munatonta kakku- tai kääretorttupohjaa. Äitini muisti onneksi, että eräässä Leivotaan-lehdessä oli muutamia munattomia leivontaohjeita. Siellä oli hyvältä vaikuttava munaton, tumma kääretorttupohja ja tein siitä testiversion. Pohja osoittautui niin helpoksi ja hyvänmakuiseksi, että päätin tehdä niitä kakkuun. Sitten mietin, että miten saisin helpoiten toteutettua auton muodon kakkuun. Päätin veistellä auton täytetystä kakusta. Ensin leivoin kaksi erikokoista kakkua. Toinen oli pellinkokoinen kakku, jossa oli kolme kääretorttupohjaa ja kaksi täyteväliä. Toinen oli pienempi kakku, jonka kokosin yhdestä kääretorttupohjasta eli leikkasin pohjan kolmeen osaan ja laitoin kaksi täyteväliä. Annoin kakkujen hyytyä kunnolla. Sitten leikkasin pienemmästä kakusta palat isomman kakun pälle. Laitoin palojen alle varmuudeksi palan muovista, ohutta tablettia, jonka alle katkoin sopivan pituisiksi 6 kpl pitkiä coctailtikkuja. Näin varmistin, että kakku olisi tukeva ja samalla helpommin leikattava. Sitten vaan katsoin auton kuvaa ja veistelin pikkuveitsellä kakkua oikean malliseksi. Yhtään murua ei jäänyt yli eli onneksi tein myös sen pienemmän kakun! Muotoilin kakkuun myös yksityiskohtia ja korostuksia. Sitten levitin päälle kreemin ja silottelin pintaan marsipaanilevyn. Onneksi arvioni marsipaanin määrästä osui nappiin ja sain kaulittua juuri sopivankokoisen palan. Se nimittäin jännitti etukäteen, koska en ollut aiemmin kuorruttanut massalla näin isoa kakkua ja lisäksi muotokakkuna :) Lopuksi kiinnitin kakkuun sokerikuorrutteella ikkunat, valot, peilit, kahvat yms. Pyörät ja osan yksityiskohdista tein jo edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät kuivua. Tein ne sokerimassalla.

Ei tuosta nyt täysin kuplavolkkarin näköistä tullut, mutta on siinä kuitenkin paljon tunnistettavuutta :) Sivusta auto näyttää sellaiselta kuplan ja urheiluauton välimallilta :D Tein kakun molemmat täytteet kaksinkertaisina ja suklaakreemin 1,5-kertaisena (yksinkertainen määrä olisi kyllä voinut juuri ja juuri riittää). Laitoin kakkuun sankarin äidille ehdottamami täytteet. Vaihdoin vaan mascarponejuuston maustamattomaan tuorejuustoon vähälaktoosiuden takia. Sen myötä muutin myös hieman makeuttamisen määrää.

Kuplavolkkarikakku

(munaton, hyla)

Pohja

(tee pohjia 4 kpl)

3 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa, hyla

50 g sulatettua, laktoositonta margariinia

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää maito ja sulatettu rasva. Sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi ja kaada se sitten leivinpaperoidulle uunipellille. Tasoittelle taikina ohueksi levyksi. Paista 250-asteisessa uunissa keskitasolla noin 5 minuuttia. Kumoa pohjalevy sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota pohjapaperi (irrota reunaosat varoen). Anna kääretortun jäähtyä leivinliinan alla.

Kostutus

5 1/4 dl maitoa, hyla

4 rkl kaakaojuomajauhetta

Sekoita maito ja kaakaojauhe keskenään.

Suklaatäyte

200 g tummaa suklaata

5 dl Flora Vispiä

5 rkl kaakaotomusokeria

4 tl vaniljasokeria

250 g maustamatonta tuorejuustoa, hyla

Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta se kaakaotomusokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja sulatettu suklaa.

Aseta yksi kääretorttupohja tarjoilualustalle. Leikkaa leivinpaperista leveähköt suikaleet ja ujuta ne pohjan reunojen alle niin, että suikaleet peittävät alustan suojaten sen sotkulta. Aseta pohjan ympärille suorakaiteen muotoinen reunavuoka. Leikkaa toinen kääretorttulevy kolmeen osaan ja etsi sille sopiva kokoamisvuoka (minä käytin lasagnevuokaa). Laita vuoan pohjalle leivinpaperipala ja aseta yksi pohjapala vuokaan. Jos vuokaan jää tyhjää, täytä se jollain sopivalla (minä laitoin pohjaa vasten palan muovitablettia ja tuin sen sopivankokoisella, pienellä pahvilaatikolla). Kostuta molemmat pohjat maitokaakaolla. Levitä päälle suklaatäyte (pienemmälle pohjalle täytettä ei tarvitse laittaa niin paksulti kuin isommalle). Laita vuoat jääkaappiin boysenmarjatäytteen teon ajaksi.

Boysenmarjatäyte

7 liivatelehteä

5 dl Flora Vispiä

5 tl vaniljasokeria

250 g maustamatonta tuorejuustoa, hyla

400 g boysenmarjahilloa

2 rkl vettä

Upota liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja boysenmarjahillo. Kiehauta vesitilkka, purista liivatteet ja liuota kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen.

Aseta toiset kääretorttulevyt vuokiin ja kostuta ne maitokaakaolla. Levitä päälle boysenmarjatäyte (taas vähän paksummalti isompaan vuokaan). Laita kanneksi päällimmäiset torttulevyt ja kostuta myös ne. Peitä kakut foliolla/muovikelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Kun kakut ovat hyytyneet, nosta isomman kakun ympäriltä reunavuoka. Leikkaa sen päälle keskelle pala napakkaa, ohutta ja muovista tablettia. Laita sen alle tueksi pitkät coctailtikut ja katkaise ne niin, että ne jäävät aavistuksen verran kakunpinnan ylpuolelle (minä laitoin tikkuja tueksi 6 kpl, pareittain). Leikkaa pienemmästä kakusta isohkot palat ison kakun keskiosaan. Leikkaa lopusta pikkukakusta paloja ison kakun muihin osiin, kuten lokasuojakohtiin. Veistele kakku kuvan avulla auton malliseksi. Muotoile viimeiseksi yksityiskohdat ja korostukset (kohosaumat yms.)

Suklaakreemi

263 g tummaa suklaata

338 g suolatonta voita (vähälaktoosinen), huoneenlämpöisenä

1 1/2 rkl hyla kevytmaitoa, huoneenlämpöisenä

1/2 vaniljatanko

375 g siivilöityä tomusokeria

Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa hellalla. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa voi, maito, vaniljatangosta raaputetut siemenet sekä tomusokeri tasaiseksi vaahdoksi. Minulla meni siihen sähkövatkaimella noin viisi minuuttia. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa uudelleen, kunnes seos on paksua ja kermaista. Jos seos näyttää liian löysältä kuorruttamiseen, jatka vatkaamista, jolloin seos paksuuntuu ja koostumus kiinteytyy.

Levitä ohut kerros kreemiä koko kakun päälle.

Kuorrutus

1 kg (4 kpl) Sallisen valkoista marsipaania

pastaväriä (käytin väriä Sky Blue)

tomusokeria

Värjää marsipaanipötköt pastavärillä yksi pötkö kerrallaan. Yhdistä sitten pötköt ja muovaa ne yhtenäiseksi massaksi. Sirottele silikoniselle asustalle tomusokeria. Mittaa kakun leveys ja pituus ja lisää mittoihin 2-3 cm. Kauli marsipaanista niin iso levy, että se ulottuu vähän kakun alareunan yli. Kauli marsipaani 2-2,5 mm paksuiseksi. Nosta levy kakun päälle ja painele se kakun pintaan. Leikkaa ylimääräinen massa pois. Viimeistele kuorrutteen pinta eli siisti alareuna ja silota pintaa. Huolehdi, että korostukset ja yksityiskohdat tulevat esille.

Auton yksityiskohdat

6 kpl Digestive-keksiä (jossa ei ole kananmunaa eikä maitoa)

1 pkt (250 g) valkoista sokerimassaa

mustaa pastaväriä

keltaista, oranssia ja punaista tomuväriä

hopeanhohtoista tomujauhetta

sokerikuorrutetta (tuubista)

mustaa, ohutta elintarviketussia

Tee auton sivupeilit, valot, luukun kahva ja pyörät edellisenä päivänä tai aiemmin, jotta ne ehtivät kuivua.

Tein pyörät niin, että pyöräytin keksien keskeltä ympyrämuotilla 6 palaa ja puolitin ne veitsellä (koska renkaat näkyvät kakussa vain puoliksi). Kiinnitin keksit pareittain yhteen sokerikuorrutteen avulla ja niin sain neljä vähän paksumpaa rengasta. Muotoilin sokerimassasta ohutta pötköä ja kiinnitin sitä sokerikuorrutteen avulla renkaiden kaarevan osan reunaan. Sivelin kekseihin sokerikuorrutetta ja pällystin ne mustaksi värjäämälläni sokerimassalla. Muotoilin sokerimassasta renkaiden keskiosiin palat, jotka sivelin hopeaisella jauheella. Kiinnitin ne paikoilleen sokerikuorrutteella.

Muotoilin sivupeilit ja valot valkoisesta sokerimassasta. Sivele etuvaloihin keltaista tomuväriä ja takavaloihin keltaista, oranssia ja punaista tomuväriä. Sivele niiden pintaan hopeajauhetta. Luukun kahvan värjäsin tilkalla mustaa pastaväriä ja sitten sivelin hopeajauhetta.

Kun kakku on kuorrutettu, kauli mustaksi värjättyä sokerimassaa tomusokeroidulla alustalla ja leikkaa levystä ikkunat. Kiinnitä ne sokerikuorrutteella (laitoin sitä ikkunoiden reunaosiin). Autoon voi ensin painaa yläreunan ja oven saumakohtia, jotta ikkunat tulevat oikeisiin kohtiin. Kiinnitä sitten sokerikuorrutteen avulla sivupeilit, valot, kahva ja lukot. Leikkaa auton sivuille renkaiden väliosiin suikaleet mustaksi värjättyä sokerimassaa (muistin ne vasta vähän myöhemmin) ja piirrä mustalla, ohuella elintarviketussilla auton takaosaan ritiläaukot (nekin muistin jälkeenpäin).

Säilytä kakku jääkaapissa ilman kupua.

Kuorrutettu kakku.

IMG_9794-normal.jpg

IMG_9802-normal.jpg

IMG_9804-normal.jpg

IMG_9808-normal.jpg

Alustan pinta peilasi pyörät kokonaisen näköisiksi :)

IMG_9797-normal.jpg

Valmis auto!

IMG_9814-normal.jpg

IMG_9833-normal.jpg

IMG_9836-normal.jpg

IMG_9816-normal.jpg

IMG_9815-normal.jpg

IMG_9820-normal.jpg

IMG_9830-normal.jpg

Takavalo ja pakoputki :)

IMG_9831-normal.jpg

Myöhemmin muistin tehdä vielä nuo mustat liuskat, jotka ovat apuna autoon noustessa...

IMG_9842-normal.jpg

...sekä nuo takaosan "ritiläaukot" ja lukon.

IMG_9841-normal.jpg

Etuosan tavaratilan luukku :)

IMG_9823-normal.jpg

♥ Onnea reippaalle pojalle! ♥