Suurena suklaan ystävänä minun oli pakko tehdä näitä suklaafudgeja. Tein näitä kaksikin kertaa. Ensimmäisellä kerralla en jäähdyttänyt seosta tarpeeksi, koska unohdin muuttaa Fahrenheitit Celsiuksiksi (myöhemmin huomasin, että lämpömittariini saa valittua joko Fahrenheitit tai Celsiukset). Laitoin tuolloin sekaan myös kookoshiutaleita. Toisella kerralla en laittanut kookoshiutaleita ja jäähdytin seoksen tarkoitetulla tavalla.

Loppuen lopuksi pidin ensimmäisistä versioista makunsa puolesta enemmän. Ne olivat yhtä suussasulavia kuin nämä aiemmin tekemäni cashewpähkinäfudget. Mutta jäähtynyttä fudgelevyä oli lähes mahdoton leikata ilman, että seos ei murentunut. Muutaman ehjän palan sentään sain. Loput olivat muruna tai pienenä palana. Toisen version maku oli muuten hyvä, mutta minua häiritsi se, että sokeri ei ollutkaan kokonaan sulanut ja sokerikiteet tuntuivat syödessä. tuota levyä oli kuitenkin täydellisen helppo leikata ja kaikki palat onnistuivat. Nämä palat olivat suklaisempia ja kosteampia. Täytyy siis kehitellä ohjetta niin, että ensimmäisen ja toisen version hyvät puolet jotenkin yhdistyisivät. Täytyy joskus kokeilla vaikka kondiittorin sokeria. Yhdessä ohjeessa tuossa kirjassa oli käytetty sitä. Tai sitten pitää koittaa muuttaa tekotapaa niin, että sokeri ehtii sulaa.

Kookoshiutaleet sopivat kyllä hyvin tähän suklaafudgeen, vaikka en niitä toisella kerralla laittanutkaan.

Ohje on Encyclopedic Cookbook-keittokirjasta. Minulla tuli tällä ohjeella 84 palaa fudgea.

Suklaafudge

2 cups/ 4,8 dl sokeria

noin 60 g suklaata (laitoin 12 palaa tummaa Pandan suklaata)

2/3 cup/ 1 1/2 dl kermaa, maitoa tai vettä (käytin kuohukermaa)

2 Tbsp./ reilu 2 rkl vaaleaa siirappia

2 Tbsp./ reilu 2 rkl voita tai margariinia (laitoin margariinia)

ripaus suolaa

1 tsp./ 1 tl vanilja-aromia

Laita sokeri, suklaa, neste, siirappi, voi/margariini ja suola paksupohjaiseen kattilaan. Keitä seosta hiljalleen samalla sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Peitä kattila kannella, kunnes seos alkaa kiehua ja kuplia. Ota kansi pois. Keitä sekoittamatta, kunnes seos on 115-asteista ja kylmään veteen tiputetut pisarat muuttuvat tiiviiksi, pehmeäksi palloksi. Lisää vanilja-aromi. Jäähdytä seos haaleaksi, 44-asteiseksi. Sekoita sitten seosta, kunnes se on kuohkeaa ja kiilto häviää. Kaada seos leivinpaperoituun vuokaan, joka on noin 19×19 cm suuruinen. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.