IMG_8467.jpg

Osallistuin tällä kakulla Leivontafoorumin maaliskuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena oli nyt 'Erityisruokavalioleivonnainen' ja se sai olla joko suolainen tai makea. Ohjeistuksessa annettiin 6 kpl erityisruokavaliopareja, joista sai velita yhden. Minä valitsin pariksi 'gluteeniton JA maidoton. Ensin meinasin tehdä eräänlaisia brownieseja, mutta sitten muistin tämän jo aiemmin tekemäni kakun. Pohjan vaan vaihdoin gluteenittomaksi kääretorttupohjaksi, koska haasteleipomuksessa pitää olla jokin osa paistettu uunissa. Lisäsin myös vähän intiaanisokerin määrää. Sokerin määrää voi säädellä oman mieltymyksen mukaan. Sitä voi joko lisätä tai vähentää. Joukkoon voisi myös lisätä halutessaan vaniljasokeria. Jos intiaanisokerin korvaa tavallisella sokerilla, tulee sitä laittaa vain noin 1 - 1 1/2 dl (oman maun mukaan).

Täältä löytyy aiemmin tekemäni suklaahyydykekakku, jossa oli keksipohja. Se versio on gluteenittomuuden ja maidottomuuden lisäksi kananmunaton + kauraton.

Tässä kakussa käyttämäni Dammenbergin tumma suklaa on täysin maidotonta eli siinä ei ole edes jäämiä maidosta valmistumisvaiheessa (kuten esim. Brunbergin suklaassa voi mahdollisesti jäämiä olla). Suklaa toimi tässä kakussa hyydyttäjänä, joten liivatteita tai muita hyydytteitä ei tarvittu.

♥ ♥ ♥

Haaste on nyt päättynyt, pisteet ja kommentit annettu! Oma kakkuni ylsi nipinnapin neljännelle sijalle, kiitos siitä pisteiden antajille! Kiitos myös kommenteista! Yhteen kommenttiin viitaten, en ollut tehnyt kömmähdystä 'munaton vaihtoehto'- vinkissäni, vaan tarkoitin sen niin kuin olin haasteleipomuksen alle kirjoittanut. Aelitän asian tarkemmin tuolla foorumin maaliskuun höpinöissä :) Ja itsekin käyttäisin mielelläni vähemmän prosessoituja tuotteita, mutta olen leiponut tosi vähän erityisruokavalioleivonnaisia ja etenkin maidottomia ja minulla on kokemusta vain tuosta vispautuvasta soijakermasta. Haasteleipomuksista löytyi onneksi monia vinkkejä, millä senkin voi korvata, kuten vaikka kookoskermalla! Se on aina hauskaa, kun oppii uutta noista haasteista!

Kaikki haasteen pisteet ja kommentit löytyvät kunkin haasteleipomuksen lopusta täältä.

Mustikkainen suklaahyydykekakku

Pohja

2 kananmunaa

1 dl intiaanisokeria

3/4 dl perunatärkkelystä

½ tl leivinjauhetta

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Leikkaa leivinpaperista pala 26 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle (vuoan reunallekin voi laittaa suikaleen). Vaahdota munat ja siivilöity intiaanisokeri paksuksi, vaalekaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään perunajauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 6 minuuttia. Irrota kääretorttupohjan reunoista mahdolliset leivinpaperi-reunasuikaleet. Siivilöi intiaanisokeria leivinpaperin päälle ja kumoa uunista tullut kääretorttupohja ylösalaisin sen päälle ja irrota kääretorttupohjassa kiinni oleva leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.

Vuoraa 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Reunat voi myös vuorata leivinpaperilla tai reunakalvolla, niin vuoan reuna on myöhemmin helppo irrottaa. Pohja vetäytyy ja vähän kutistuu jäähtyessään ja nyt se on juuri sopiva tämänkokoiseen vuokaan. Aseta pohjalevy irtopohjavuoan pohjalle. Kakun voi myös koota pyöreän reunavuoan sisälle, suoraan tarjoilualustalle.

Kostutus

3/4 dl Alpro Original Soijajuomaa

2 tl intiaanisokeria

Sekoita keskenään soijamaito ja intiaanisokeri. Kostuta pohjalevy tasaisesti vaikkapa pullasutia apuna käyttäen.

Täyte

6 dl Alpro Vispi, vispautuvaa soijavalmistetta

2 dl intiaanisokeria

350 g Dammenberg Tumma Maya Exotic-suklaata (pähkinätön, gluteeniton, kananmunaton, maidoton)

100 g pensasmustikoita (tuoreena tai pakasteena saatavuuden mukaan)

Vatkaa jääkaappikylmä kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon siivilöity intiaanisokeri. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita suklaasula tasaisesti vaahdon joukkoon. Kaada noin reilu puolet täytteestä vuokaan pohjan päälle. Upota täytteeseen vieri viereen pensasmustikoita. Levitä loppu täyte päälle ja tasoita pinta.  Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia tai seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle (ellet koonnut kakkua reunavuokaan). Tasoita reuna lastalla tai palettiveitsellä.

Pursotukset

1 1/2 dl Alpro Vispiä

2 tl intiaanisokeria

Vatkaa jääkaappikylmä soijavalmiste kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta se intiaanisokerilla. Lusikoi vaahto pursotinpussiin, jossa on tähtitylla (1M). Jos vaahto ei ole tarpeeksi jämäkkää pursottamiseen, anna sen olla hetken aikaa jääkaapissa. Pursota ruusukkeita kakun päälle (vaahtoa jää vähän ylimääräistä).

Koristelu

20 g Dammenberg Tumma Maya Exotic-suklaata

pensasmustikoita (nyt ei ollut tarjolla kuin pakasteena)

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Tipauta suklaasulaa lusikalla (tai pursota pienestä pursotinpussista) reunakalvolle/leivinpaperille pienehköiksi nokareiksi. Vedä pikkulusikalla nokaretta ylöspäin, jolloin suklaasta muodostuu pitkulainen, ohut koriste. Anna koristeiden jähmettyä jääkaapissa ja irrota ne kalvosta/paperista. Paina suklaakoristeet pystyyn kakun reunaosaan. Asettele lopuksi pensasmustikoita kakun päälle koristeeksi.

Alpro Vispiä ja Dammenbergin tummaa suklaata.

IMG_8455.jpg

Valmis kakku.

IMG_8495.jpg

IMG_8483.jpg

IMG_8488.jpg

IMG_8479.jpg

IMG_8474.jpg

Pala mustikkaisen suklaista kakkua!

IMG_8538.jpg

Samettisen pehmoista täytettä.

IMG_8539.jpg

IMG_8540.jpg

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

5 + 5 + 4 = 14 pistettä

- hienonäköinenkakku, mutta itse en ole hulluna mustikkasuklaa liitostä
- mmm...tuohon kun saisi hampaat upottaa...
- tämä kakku vaikuttaa taivaalliselta! Menee ehdottomasti testiin! Nam! Hienot koristeet myös.
- Teknisesti erittäin onnistunut kakku. Tekstiin taisi kiivetä kömmähdys, sillä gluteenittomuus+kaurattomuus kekseissä ei tee pohjasta kananmunatonta. Luulen kyllä, että kirjoittaja oli aikeissa kirjoittaa kananmunaton, mutta kesken kaiken iski aivopieru. Niitä käy kaikille joskus.
Mustikka ja suklaa on tosi hyvä yhdistelmä. Tykkäsin myös reunojen suklaakoristeluista kovasti.
- Oikein kaunis ja herkullisen oloinen kakku, mutta en mielelläni anna soijatuotteiden vuoksi pisteitä. Liikaa lisäaineita omaan makuuni:(