Tein näitä Poikani synttäreille. Löysin ohjeen Ihastuttavat kuppikakut-kirjasta. Nämä sopivat hyvin makeannälkään! Tein kinuskikreemiä 1,5-kertaisen annoksen, koska käytin osan nallekarhukakun pintapursotuksiin. Laitan tähän ohjeen yksinkertaisena.

Laitoin vähän erilaisia sokereita kuin ohjeessa. Kinuskikuorrutteen tein itse, mutta tein sen eri ohjeella kuin kirjassa. Vaniljauutteen korvasin vaniljatangolla.

Kinuskikuppikakut

Annoksesta tulee noin 12 normaalikokoista tai noin 36 minikokoista kuppikakkua.

110 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä

120 g fariinisokeria

120 g sokeria

2 suurta kananmunaa

1/2 vaniljatanko

245 g (noin 4 dl) siivilöityjä vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

75 g kinuskikastiketta, ohje alempana

50 ml kuohukermaa

Kinuskikastike

1 dl kuohukermaa

1 dl fariinisokeria

Kinuskikreemi

60 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä

6 rkl maitoa, huoneenlämpöisenä

220 g fariinisokeria

240 g siivilöityä tomusokeria

1/2 vaniljatanko

Kuohukermaa tarpeen mukaan

Koristeeksi

Daim-patukka (tuplapakkaus)

Tee kinuskikastike ensimmäiseksi, jotta se ehtii jäähtyä ennen käyttöä. Mittaa kerma ja fariinisokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta kunnes se kiehuu. Alenna sitten lieden lämpötila keskiteholle tai sen verran, että seos kiehuu ja kuplii hiljalleen. Sekoittele seosta samalla. Keitä kinuskia noin 15 minuuttia tai sen verran, että veteen tiputettaessa siitä ei ihan pysty muodostamaan palloa, mutta kinuski alkaa jo vedessä vähän jähmettymään.

Asettele haluamasi kokoiset paperivuoat muffinssipellin koloihin. Tee kuppikakkutaikina. Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi ja tasaiseksi vaahdoksi. Tähän menee sähkövatkaimella 3-5 minuuttia. Lisää kananmunat yksi kerrallaan samalla vatkaten. Lisää vaniljatangon puolikkaasta rapsutetut siememet. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää taikinaan kolmasosa jauhoseoksesta ja sekoita, kunnes taikina on juuri ja juuri sekaisin. Kaada joukkoon kinuskikastike ja vatkaa hyvin. Kinuskikastikkeen lisäämiseen on hyvä käyttää talousvaakaa. Kisuskikastiketta jää vähän yli. Lisää toinen kolmannes jauhoseoksesta ja vatkaa juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikinaan kuohukerma ja vatkaa hyvin. Lisää loppu jauhoseos ja vatkaa, kunnes taikina on kunnolla sekoittunut.

Lusikoi taikina esimerkiksi lusikoiden avulla vuokiin. Täytä vuoat vain hieman yli puolilleen. Paista kuppikakkuja 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia (minikuppikakkuja noin 15 minuuttia), kunnes kakut ovat hieman kohonneet ja paistuneet kullanruskeiksi. Anna kuppikakkujen jäähtyä pellillä noin 10 minuuttia ja nosta ne sitten ritilälle tai pöydälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.

Tee kinuskikreemi. Mittaa voi, fariinisokeri ja maito paksupohjaiseen kattilaan keskilämpöiselle liedelle ja hämmennä, kunnes ainekset sekoittuvat. Kuumenna seos kiehuvaksi jatkuvasti hämmentäen. Anna kiehua noin minuutti. Ota kattila liedeltä ja hämmennä joukkoon puolet tomusokerista. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää sitten loput tomusokerista sekä raaputetut vaniljatangon siemenet. Hämmennä, kunnes seos sakenee haluttuun pisteeseen. Jos kreemi jäykistyy/sakenee liikaa, ohenna sitä tilkalla kuohukermaa. Kreemiä voi myös sekoitella välillä, jotta se pysyy sopivan notkeana.

Kuorruta kuppikakut kinuskikreemillä. Murskaa Daim-patukat ja sirottele muruset kakkujen päälle.