Taas tein yhtä asiaa ensimmäisen kerran, nimittäin fudgea! Selailin toissapäivänä tuota paksua amerikkalaista keittokirjaa. Sieltä pongahti silmiini erilaisia fudgereseptejä. Olen aiemminkin halunnut kokeilla niiden tekemistä ja nyt sitten päätin kokeilla.

Jos joku on suloisen makeaa ja suussasulavaa niin ainakin nämä! Jo pari palaa auttaa sammuttamaan makeannälän. No, poikani syö niin hyvällä ruokahalulla minulta maitoa, että näitähän täytyy ihan tasapainon vuoksi pari silloin tällöin popsia :D

Resepti on siis amerikkalaisesta keittokirjasta Encyclopedic Cookbook. Siinä ohje oli nimellä Almond Fudge eli joukossa oli mantelirouhetta. Minulla sattui nyt olemaan valmiina cashewpähkinärouhetta niin käytin sitä. Korvasin myös osan sokerimäärästä fariinisokerilla.

Tästä ohjeesta tuli aika iso satsi. Minulla tuli ainakin 100 kpl fudgepaloja, jotka olivat vähän reilu 2*2 cm kokoisia. Ohje kannattaa siis puolittaa, jos haluaa pienemmän satsin.

Cashewpähkinäfudge

3 cups/ 7,2 dl sokeria

1 cup/ 2,4 dl fariinisokeria

2 Tbsp./ reilu 2 rkl vaaleaa siirappia

1 cup/ 2,4 dl maitoa tai kuohukermaa

1 tsp./ 1 tl suolaa (laitoin vajaan 1 tsp.)

3/4 cup/ reilu 1 1/2 dl rouhittua cashewpähkinää

1 Tbsp./ reilu 1 tl vanilja-aromia

Laita sokerit, siirappi, suola ja maito paksupohjaiseen isohkoon kattilaan. Sekoita, kunnes seos kiehahtaa. Anna seoksen kuplia hellalla hiljalleen vielä ainakin 15 minuuttia, tai kunnes seoksen lämpötila on 115 astetta. Mittaaminen onnistuu helpoiten digitaalisella lämpömittarilla. Jos mittaria ei ole, voi fudgeseokselle tehdä pisaratestin, jotta tietää onko se valmista. Eli tipauta kylmään vesilasiin noin maustemitallisen verran seosta. Jos seos leviää, ei se ole vielä valmista. Jos seos jää yhtenäiseksi palloksi, on se silloin valmista. Minulla tuo keittämisosuus kesti ainakin puoli tuntia ellei enemmän. Seos meinasi koko ajan kiehua yli laidan. Uskon, että tuo pidempi keittoaika johtui siitä, että käytin rasvatonta maitoa.

Minulla on tällainen lämpömittari.

Kun seos on valmista, poista kattila liedeltä ja sekoita joukkoon cashewpähkinärouhe ja vanilja-aromi. Sekoita hyvin, kunnes seos on sakeaa ja kiilto on hävinnyt. Kaada seos neliönmalliseen leivinpaperoituun vuokaan, joka on kooltaan noin 19×19 cm. Minä laitoin seoksen leipävuokaan, joka on kooltaan 26×11 cm. Laita fudge jääkaappiin jähmettymään.

Tässä fudgeseos, jonka olen kaatanut vuokaan.

Nosta fudge leivinpapereineen vuoasta ja paloittele se terävällä veitsellä. Säilytä fudgepalat jääkaapissa.