IMG_8716-normal.jpg

Osaalistuin tällä Muumikakulla Leivontafoorumin lokakuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena oli leipoa vientituote/vientituotteen näköinen leipomus, josta Suomi tunnetaan ulkomailla. Ensin meinasin tehdä koivuhalon kääretortun muodossa ja sitten Koneen hissin kakun muodossa. Mutta sitten äitini otti täällä käydessään puheeksi muumin ja se jäi päähäni. Halusinkin tehdä Muumikakun. Valitsin muumipeikon, koska se tunnetaan varmaankin parhaiten muumihahmoista ulkomailla.

Pienen hetken ajattelin päällystää kakun jollakin massalla. Mutta se olisi ollut liian yksinkertaista. Halusin haastaa itseäni enemmän, haasteesta kun oli kyse ;) Päätin päällystää kakun kermalla ja silottaa pinnan palettiveitsellä. Tuota vaihetta en olisi voinut kuvitellakaan tekeväni lasten hereilläoloaikana :D Koska olen aika pikkutarkka, sain kulumaan silottamiseen aikaa ainakin 1,5 tuntia. Sain siis hyvän silottamisharjoituksen samalla. Tarkoitus oli sipaista mustikkamarmeladia kerroksiin täytteiden alle, mutta unohdin.

Muumipeikon yksityiskohdat eli silmät, kulmakarvat, kädet ja hännän päätin tehdä erikseen pikeeristä, koska ne olisi ollut turhan vaikea muotoilla kakusta ja kermasta. Jälkeenpäin mietin, että hännäntupsuun olisi voinut hennosti maalata viivoja mustalla värillä, ettei se näyttäisi kolmannelta kädeltä :D

No niin, nyt haaste on ratkennut ja Muumi sijoittui onnellisesti neljänneksi :) Tulipa hyvä mieli! Kaikki pisteet ja kommentit löytyvät täältä. Haasteen voitti pikkumurunen Mausteinen polttopuu-leipomuksellaan, onnea!

Muumitäytekakku

Pikeeri

(muumin yksityiskohtiin)

1/2 rkl kananmunan valkuaista

40 g tomusokeria

2 tippaa sitruunamehua

mustaa elintarvikeväriä

Sekoita 3/4 tomusokerista valkuaisen joukkoon ja vatkaa pienellä vispilällä. Lisää tomusokeria tarvittaessa lisää, kunnes seos on jäykähköä, mutta silti levittyvää. Lisää lopuksi sitruunamehu. Siirrä pikeeristä pieni osa toiseen kulhoon ja värjää se mustaksi elintarvikevärillä. Lusikoi pikeerit omiin pieniin pursotuspusseihinsa (käytin minikokoisia Minigrip-pusseja).

Leikkaa pusseista pieni kulma pois ja pursota niistä muumille yksityiskohtia. Olin piirtänyt valmiiksi leivinpaperille mallit, joiden päälle pursotin. Pursota valkoisella pikeerillä muumille häntä, kädet ja silmät. Pursota mustalla pikeerillä silmille keskustat sekä kulmakarvat ja suu. Pursotin vielä hennosti mustaa pikeeriä silmien reunoille, jotta silmät erottuisivat paremmin muumin valkoisesta pinnasta. Anna pikeeripalojen kuivua seuraavaan päivään (tai kauemminkin).

Pohja

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl ohrakasta (ohratärkkelys)

1 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohrakas, vehnäjauhot jaleivinjauhe ja siivilöi ne munasokerivaahtoon varovasti käännellen.

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 6 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille. Irrota pohjassa kiinni oleva leivinpaperi ja anna pohjan jäähtyä.

Piirrä leivinpaperille muumin ääriviivat ja leikkaa se muotoonsa. Aseta pohjalevy vaakatasoon ja puolita se. Leikkaa molemmista paloista leivinpaperimallin avulla muumin muotoinen pala. Yhdistä jäljelle jääneistä paloista kolmas muumipala. Säilytä loputkin palat myöhempää käyttöä varten.

Kostutus

2 dl maitoa

2 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri maidon sekaan.

Täyte

2 1/2 dl Flora Vispiä

200 g vaniljarahkaa

1 rkl tomusokeria

200 g pensasmustikoita

Aseta yksi muumipohjalevyistä tarjoilualustalle. Leikkaa leivinpaperista suikaleita ja sujauta ne kakkulevyn reunojen alle suojaamaan tarjoilualustaa (ellei ole helposti putsattava alusta). Kostuta pohjalevy vaniljamaidolla pullasutia apuna käyttäen. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri. Ota täytteestä pieni osa talteen (noin 1 dl) myöhempää käyttöä varten. Levitä puolet täytteestä pohjalevyn päälle. Upota puolet pensasmustikoista täytteeseen. Laita keskimmäiseksi kerrokseksi paloista koottu muumilevy ja kostuta se. Levitä päälle loput vaahdot ja pensasmustikat. Aseta viimeinen muumilevy ja kostuta se.

Jotta muumi saa mahaansa ja poskeensa pyöreyttä, laita niihin kohtiin pohjasta jääneitä paloja tarvittava määrä. Laita palojen alle aiemmin talteen ottamaasi täytevaahtoa. Muotoile muumin yläreunoja veitsen avulla, jotta se saa lisää pyöreyttä. Maha- ja poskipaloista voi myös veistää tarvittaessa korkeutta vähän pois ja pehmentää reunoja. Kostuta nekin lopuksi. Anna olla jääkaapissa noin kaksi tuntia tai yön yli.

Kuorrute

3 dl Flora Vispiä

2 tl vaniljasokeria

1/2 rkl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota kerma ja lisää loppuvaiheessa joukkoon vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe. Levitä vaahto kakun päälle tasaisesti. Silota pinta palettiveitsellä ja tee halutessasi pieniä korostuksia kuten posken ja mahan ääriviivaa. Aseta aiemmin tekemät pikeeriyksityiskohdat muumille (itse annoin kakun olla kuorrutettuna yön yli jääkaapissa ja laitoin pikeeripalat vasta seuraavana päivänä. Tein vielä lopuksi muumin korviin urat coctailtikun avulla. Nyt jälkeenpäin huomasin, että hännäntupsuun olisi voinut laittaa mustia hentoja viivoja, jotta se ei näyttäisi kolmannelta kädeltä :D

Mallin avulla leikattu muumikakkulevy.

IMG_8689-normal.jpg

Sinivalkoista täytettä :)

IMG_8691-normal.jpg

Täytetty ja muotoiltu kakku.

IMG_8692-normal.jpg

1,5 h kermapinnan silottelu ohi :D

IMG_8707-normal.jpg

Korostin palettiveitsellä leukaa ja mahaa.

IMG_8708-normal.jpg

IMG_8712-normal.jpg

IMG_8713-normal.jpg

Pikeeristä tehdyt yksityiskohdat odottamassa pääsyä kakun päälle.

IMG_8715-normal.jpg

Valmis muumipeikko.

IMG_8748-normal.jpg

IMG_8742-normal.jpg

 

IMG_8745-normal.jpg

IMG_8723-normal.jpg

IMG_8724-normal.jpg

Olisi ollut vieläkin sinivalkoisempi pala, jos olisin muistanut sipaista täytteiden alle mustikkamarmeladin!

IMG_8761-normal.jpg

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

(5+3+3+1 = 12 pistettä)

- Ihana Muumipeikko! Taidokkaasti siloitettu kermapintakin

- Vautsi vau! Siinäpäs vasta aidon näköinen muumi! Tässä kakussa varmana haasteena on ollut tuo pinnan siloittaminen, ja hyvin on onnistunut.

- Oi miten suloinen! Todella vakaa käsi ja kärsivallinen mieli tarvitaan etta pinnan sai noin siloiseksi. Maistuukin paljon paremmalle kermalla päällystettynä. Joka muumifanin unelmakakku...

- suomalaisuutta paitsi muumin muoto, niin myös makumaailma selkeydessään.