Minun jääkaapissani kökötti yksinäinen vaniljarahkapurkki. Otinpas sitten rahkalle muutaman kaverin seuraksi ja niin syntyi tällainen pähkinäinen kreemiomenapiirakka. Minulla oli eräs vanha kreemiomenapiiras-resepti, Tuosta reseptistä sovelsin oman, vähän erilaisen version.
Erityisesti pohjaan olin tyytyväinen. Cashewpähkinä sopi yllättävänkin hyvin tähän. Aion tehdä tällä ohjeella erilaisia versioita niin, että korvaan omenan joillakin marjoilla ja/tai raparperilla.
Pähkinäinen kreemiomenapiirakka
Pohja
125 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl cashewpähkinärouhetta
Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon muna. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja pähkinärouhe ja lisää ne taikinaan ja sekoita.
Voitele noin 26-28 cm kokoinen piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille.
Täyte
3 omenaa (lohkottuna noin reilu 8 dl)
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja lohko ne pieniksi paloiksi. Lisää omenapaloihin sokerit ja sekoita. Laita vähän yli puolet omenapaloista (eli noin 6 dl) pohjataikinan päälle vuokaan. Levitä päälle vaniljarahka. Laita rahkan päälle loput omenapalat.
Tässä omenapalat odottavat vaniljarahkaa päällensä.
Päälle
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 1/2 dl vettä
2 rkl cashewpähkinärouhetta
Sekoita vispilällä vesi vaniljakreemijauheen sekaan. Lisää pähkinärouhe. Kaada valmis kreemi vuokaan täytteen päälle.
Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia, tai kunnes reunat ovat saaneet vähän väriä.
Piirakka oli mielestäni yhtä hyvää sekä lämpimänä että kylmänä.
Kommentit