Minun jääkaapissani kökötti yksinäinen vaniljarahkapurkki. Otinpas sitten rahkalle muutaman kaverin seuraksi ja niin syntyi tällainen pähkinäinen kreemiomenapiirakka. Minulla oli eräs vanha kreemiomenapiiras-resepti, Tuosta reseptistä sovelsin oman, vähän erilaisen version.

Erityisesti pohjaan olin tyytyväinen. Cashewpähkinä sopi yllättävänkin hyvin tähän. Aion tehdä tällä ohjeella erilaisia versioita niin, että korvaan omenan joillakin marjoilla ja/tai raparperilla.

Pähkinäinen kreemiomenapiirakka

Pohja

125 g margariinia

1 1/2 dl sokeria

1 kananmuna

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl cashewpähkinärouhetta

Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon muna. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja pähkinärouhe ja lisää ne taikinaan ja sekoita.

Voitele noin 26-28 cm kokoinen piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille.

Täyte

3 omenaa (lohkottuna noin reilu 8 dl)

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 prk (200 g) vaniljarahkaa

Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja lohko ne pieniksi paloiksi. Lisää omenapaloihin sokerit ja sekoita. Laita vähän yli puolet omenapaloista (eli noin 6 dl) pohjataikinan päälle vuokaan. Levitä päälle vaniljarahka. Laita rahkan päälle loput omenapalat.

Tässä omenapalat odottavat vaniljarahkaa päällensä.

Päälle

1 dl vaniljakreemijauhetta

2 1/2 dl vettä

2 rkl cashewpähkinärouhetta

Sekoita vispilällä vesi vaniljakreemijauheen sekaan. Lisää pähkinärouhe. Kaada valmis kreemi vuokaan täytteen päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia, tai kunnes reunat ovat saaneet vähän väriä.

Piirakka oli mielestäni yhtä hyvää sekä lämpimänä että kylmänä.