Tämä karamellitahna on aikamoisen taivaallista! Sitä voi käyttää todella moneen. Kastikkeena se sopii esim. jäätelön tai paistettujen banaanien päälle. Tahnamaisempana se sopii esim. täytteeksi torttuihin ja macaroneihin. Minä tein tätä macaronien väliin, mutta sitä jäi vähän yli, joten koristelin sillä banoffee-tortun ja loput meni jäätelön päälle.

Löysin ohjeen Call me cupcake-blogista täältä. Karamellitahnan voi tehdä suolattomana tai suolaisena voin suolapitoisuuden mukaan. Itse tein vähäsuolaisen version käyttämällä vähäsuolaista voita ja jättämällä merisuolan pois. Tein kyseisen blogin ohjeella myös kaakaomacaroneja.

Laitan ohjeeseen pieniä muutoksia ja omia huomioitani. Tällä reseptillä saa noin 2 dl valmista karamellikastiketta/-tahnaa.

Karamellikastike

100 g sokeria

150 g kuohukermaa

85 g vähäsuolaista voita

(hyppysellinen merisuolaa)

Kuumenna kerma kattilassa, ota kattila pois levyltä ja peitä se foliolla, jotta kerma pysyy kuumana. Kuutioi huoneenlämpöinen voi.

Mittaa sokeri paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Kuumenna sokeria keskilämmöllä sekoittamatta. Kun sokeri alkaa sulaa ja muuttua tummemmaksi, kaapaise sitä puukauhalla pari kertaa, jotta se sulaisi tasaisesti eikä palaisi pohjaan. Älä sekoita liikaa, jotta sokeri ei kokkaroidu. Kun sokeri on kokonaan sulanut ja se on tumman meripihkan väristä, ota kattila pois liedeltä (omani olisi voinut olla vähän tummempaa).

Lisää kaikki voikuutiot kerralla kattilaan ja sekoita ne sulan sokerin joukkoon. Seos saattaa ensin hieman hyytyä, mutta voimakkaalla sekoittamisella seos tulee tasaiseksi. Varo kuitenkin kuumia roiskeita.

Laita kattila takaisin keskilämpöiselle hellalle. Lisää kuuma kerma pieninä lorauksina vähitellen joukkoon. Kerma saa seoksen kuplimaan voimakkaasti, mutta korkeareunainen kattila estää ainakin enimpiä roiskeita roiskumasta päälle. Käsissä voi myös pitää patakintaita, jotta käsiin ei tule kuumia roiskeita. Kun olet lisännyt kerman ja seos on tasaista, anna sen kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Ota sitten kattila pois liedeltä.

Karamellikastiketta voi tarjoilla lämpimänä (tai kylmänä) vaikka jäätelön päällä. Anna kastikkeen jäähtyä ja kaada se kannelliseen lasipurkkiin. Säilytä jääkaapissa. Se säilyy hyvänä noin kaksi viikkoa.

Karamellikastike jähmettyy jääkaapissa. Jos laitat sitä esimerkiksi macaromien väliin, anna kastikkeen olla jääkaapissa 1-2 vuorokautta, jolloin se on jähmettynyt tarpeeksi eikä ole valuvaa. Tahnan voi saada uudestaan kastikemaiseksi kuumentamalla sitä joko kattilassa miedolla lämmöllä tai mikrossa muutaman sekunnin ajan.

Huom.! yhdessä ohjeessa kerma lisättiin sokerisulan joukkoon ennen voita ja yhdessä ohjeessa voi ja kerma kuumennettiin yhdessä niin, että voi suli kerman joukkoon ja se kaadettiin sokerisulaan pienin erin. Näitä eri versioita voisi kokeilla, jotta selviäisi helpoin ja varmin tapa.

Tässä karamellikastike, kun se on ollut jääkaapissa noin 1/2 vrk ja on vielä löysähköä.

Tässä jähmeämpää karamellitahnaa, kun se on ollut jääkaapissa noin 1 vrk.

Karamellitahnaa macaron-leivoksen puolikkaalla.

Tässä karamellitahnalla täytettyjä kaakaomacaroneja. Niiden ohje löytyy täältä.

Karamellikastiketta jäätelön päällä.

Tein myös hiljattain banoffee-tortun, jonka koristelin hieman jäähtyneellä karamellikastikkeella. Myös torttuun tulevan, toffeeksi keitetyn kondensoidun maidon voisi korvata jähmettyneellä karamellitahnalla. Banoffee-tortun ohje löytyy täältä.

Karamellikastikkeella koristeltu banoffee-torttu.