Meillä tuoksui taas tänään leipä :) Nyt oli vuorossa ranskanleipä. Tämän ranskanleivän ohje on Leila Lindholmin ja se on hänen Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjastaan. Tosi hyvää leipää, sellaisenaan tai paahdettuna!

Ranskanleipä

(2 leipää)

50 g tuorehiivaa (tai 11 g kuivahiivaa)

5 dl haaleaa vettä

2 tl hunajaa

2 tl vaaleaa siirappia

1 dl oliiviöljyä

1 1/2 rkl sormisuolaa (laitoin 2 tl ruususuolaa)

2 dl durumvehnäjauhoja

10-11 dl erikoisvehnäjauhoja

Lisäksi

voita ja seesamin- tai unikonsiemeniä leipävuokiin (laitoin seesaminsiemeniä)

sormisuolaa (en laittanut)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada se kulhoon ja murenna hiiva joukkoon. Lisää hunaja, siirappi, oliiviöljy ja sormisuola. Sekoita kunes hiiva on liuennut seokseen. Lisää durumvehnäjauhot. Lisää sen jälkeen vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa.

Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi, kaada se sekä hunaja, siirappi, oliiviöljy ja sormisuola kulhoon, sekoita kuivahiiva durumvehnäjauhoihin ja sekoita joukkoon. Lisää vehnäjauhot vähitellen.

Laita kulhoon kansi tai paksu liina ja anna taikinan kohota noin 40 minuuttia tai kunnes se on kooltaan kaksinkertainen. Voitele kaksi leipävuokaa ja "jauhota" ne seesamin- tai unikonsiemenillä.

Jaa kohonnut taikina kahtia ja vaivaa paloja jauhotetulla pöydällä hetken aikaa. Muotoile ne kahdeksi limpuksi ja nosta ne leipävuokiin. Kohota leipiä vuoissaan liinan alla noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat kooltaan kaksinkertaisia. Voitele vettä vähällä vedellä ja ripottele pintaan sormisuolaa. Vedä pintaan pituussuunnassa viillot terävällä veitsellä.

Kypsennä leivät 200-asteisen uunin keskiosassa 25-30 minuuttia. Ota ne vuoista ja jätä jäähtymään leivinritilälle tai liinan päälle.

Valmis ranskanleipä, pohjassaan ja reunoissaan seesaminsiemenet.

Toinen ranskanleipä.

Paahdettu ranskanleipäviipale, sipaisu Beceliä ja juustosydänpari.