Sain muutaman kesäkurpitsan mieheni vanhempien kotoa. Käytin pienen osan niistä näihin sämpyläruutuihin. Tämä taikinamäärä oli hieman turhan suuri minun uunipellille. Se kun on vähän normaalia pienempi. Tulipahan ainakin pulleita versioita :)

Ohje on Yhteishyvä-lehden Ruoka-liitteestä 8/11. Samasta liitteestä löysin myös herkullisen kesäkurpitsa-omenamarmeladin ohjeen. Osa kesäkurpitsoista löysi tiensä siihen. Kesäkurpitsa-omenamarmeladin ohje löytyy täältä.

Ohjeessa oli käytetty sämpyläjauhoja noin 15 dl. Minä kuitenkin halusin laittaa spelttijauhoja, koska ostin niitä nyt ensimmäistä kertaa ja halusin testata niitä. Äitini käyttää spelttijauhoja paljon eli ei se ihan vieras jauho minulle ole, mutta omassa kokeilussa kyllä. Speltti ei tee taikinaan sitkoa ja siksi puolet jauhoista kannattaa korvata esim. vehnäjauhoilla.

Kesäkurpitsa-sämpyläruudut

1  (300 g) kesäkurpitsa

4 tl (ruusu)suolaa

7 dl vettä

50 g hiivaa

1 dl tummaa siirappia

1 dl auringonkukansiemeniä

7 dl puolikarkeita spelttijauhoja

noin 8 dl vehnäjauhoja

3 rkl oliiviöljyä

Pinnalle

oliiviöljyä ja auringonkukansiemeniä

Pese kesäkurpitsa, poista lusikalla siemenet ja raasta se (minä vaistomaisesti myös kuorin kesäkurpitsan ja siksi sämpylöissä ei näy yhtään vihreyttä). Ripottele raasteen joukkoon suola ja anna seistä tunnin ajan. Purista raasteesta vesi pois.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, siemenet ja kesäkurpitsaraaste. Alusta taikina spelttijauhoilla löysäksi. Lisää öljy ja loput jauhot vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi. Peitä kulho paksulla liinalla tai kannella ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle isolle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin levyksi. Jaa taikina veitsellä tai taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota 15 minuuttia. Voitele pinta öljyllä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia.

Kesäkurpitsa-omenamarmeladia kesäkurpitsasämpylälle :)