IMG_5791-normal.jpg

Suunnittelin tämän pavlovarullan tähän nami-hiiren perinteiseen syyskisaan. Kisan aiheena on leipoa kahden leipomuksen yhdistelmä, kuten vaikka suosioon noussut Brownie + Cookie = Brookie. Toisen leipomuksen pitää olla kääretorttu. Ensin minulle ei meinannut tulla yhtään ideoita. Selailin kirjoja ja lehtiä urakalla. Sitten päähän pälkähti mielikuva pavlovasta, joka sopisi oikein hyvin kääretortun kaveriksi. Mehevä torttulevy, suussasulava ja rapsakka marenki, pehmeä vaahto ja raikkaita hedelmiä. Huomasin nettiä selatessani, että olipa pavlova-kääretorttuja tehty monen monta aiemminkin :)

No, toteutus ei sujunutkaan sitten ihan helposti! Itse asiassa tämä onnistunut versio tuli vasta viidennellä kokeilukerralla :D En juu halunnut luovuttaa! Neljän ensimmäisen kokeilun kohdalla en päässyt edes täytteeseen saakka. Pohjat epäonnistuivat. Kahdessa ensimmäisessä kokeilussa torttupohja onnistui, mutta marenki jäi lättänäksi. Halusin niin kovin käyttää marenkiinkin intiaanisokeria ja siivilöinkin sen, mutta jokin meni pieleen. Pitää siis vielä harjoitella! Lopulta luovutin ja laitoin marenkivaahtoon erikoishienoa sokeria. Kolmas pohja olisi ehkä onnistunut, ellen olisi unohtanut laittaa uunia kiertoilmalle. Meillä on rikkinäinen uuni eli pelkkä alalämpö toimii ja kaikki pitää paistaa kiertoilmalla. Unohdukseni takia pohja paloi. Pidin pari päivää taukoa ja koitin uudestaan. Hipsin koko ajan kurkkimaan uuniin, mitä pohjalle kuuluu. Nyt oli parempi onni ja pohja onnistui! Tajusin myös paremman keinon laittaa marenkivaahto torttutaikinan päälle. Aiemmin olin levittänyt marenkivaahdon lastan avulla taikinan päälle. Se oli hankalaa ja marenki sekoittui helposti taikinaan. Huomattavasti helpompaa oli, kun pursotin marenkivaahdon taikinan päälle.

Halusin tehdä pavlovaosiosta mahdollisimman perinteisen ja laitoin koristeeksi persikkaa, kiiviä ja passionhedelmää. Mansikat olisivat olleet kiva lisä, mutta nyt ei ole niiden aika. Passionhedelmää pitäisi kyllä käyttää enemmänkin, koska se on niin hyvää! Laitoin pohjataikinaan intiaanisokeria, koska halusin pohjasta vähän tummemman (ja lisäksi tietenkin hyvää lisämakua). Näin sain marenkikerroksen erottumaan paremmin. Sitruunarahka toi sopivaa raikkautta täytteeseen ja kuorrutukseen. Koitin tehdä päälipursotuksesta pavlovatyylisesti muhevan, mutta kuitenkin vähän hillitymmän. Kiivi on minusta kaunis sisältä ja olen aiemmin painanut sen siivuista kukkia. Nyt painoin siivuista perhosia. Perhoselle tuli sopivasti vartalokin ja siipiin hauska pilkkukoristelu :)

Oli siis aikamoinen rupeama tämä leipomuskokeilu, mutta onneksi se lopulta onnistui ja lopputulos oli sellainen kuin olin toivonut. Mukavan pehmoista ja raikasta syötävää näin syksyisinä päivinä :)

Huom! Marenki kannattaa vaahdottaa ennen torttutaikinaa, koska marenki pitää vatkata puhtaassa astiassa. Valmis marenki voi hyvin odottaa pursotinpussissaan torttutaikinan valmistumisen ajan. Näin säästyy tiskiäkin.

♥♥

Pavlovarulla ei päässyt kolmen parhaan joukkoon. Kisan voitti mehevä Banoffee, jonka teki Kakkuviikari, ONNEA!! Tässä kommentti, jonka sain omalle rullalleni:

Helen: "So very pretty; I love how the shape is simple, but the execution is flawless. It is the perfect balance of charm and elegance. "

Pavlovarulla

Pohja

2 kananmunaa

4 kananmunan keltuaista

1 1/2 dl intiaanisokeria

3/4 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1/2 dl ohratärkkelystä

1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat, keltuaiset ja intiaanisokeri paksuksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Säästä valkuaiset (4 kpl) marenkia varten. Yhdistä keskenään jauhot, ohratärkkelys ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille.

Marenki

4 kananmunan valkuaista

2 dl erikoishienoa sokeria

Vatkaa valuaisia sen verran, että vaahdosta nousee pehmeitä huippuja. Jatka vatkaamista ja lisää samalla sokeri vähitellen joukkoon (noin 1 rkl kerrallaan). Vatkaa kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää ja pysyy kulhossa käännettäessä kippo nurinpäin. Lusikoi marenkivaahto pursotinpussiin, jossa on pyöreäpäinen tylla (tai pelkkä tyllan liitin). Pursota marenkia pellille taikinan päälle vierekkäisiksi, ohuehkoiksi pötköiksi. Tasoita varovasti pötköjä tasaisemmiksi.

Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsä ja marenki saanut hieman väriä. Nosta valmis pohjalevy nurinpäin tomusokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota pohjalevyssä kiinni ollut leivinpaperi. Jätä irrotettu leivinpaperi pohjan päälle ja peitä pohjalevy vielä leivinliinalla. Anna jäähtyä haaleaksi.

Täyte

1 1/2 dl vispikermaa

100 g sitruunarahkaa

1 rkl tomusokeria

2 puolikasta (noin 135 g) säilykepersikkaa

1 1/2 (noin 140 g) kiiviä

1 passionhedelmä

Vaahdota vispikerma. Vatkaa hiljalleen joukkoon sitruunarahka ja tomusokeri. Levitä vaahto pohjalevyn päälle. Pilko persikanpuolikkaat ja kuoritut kiivit ja levitä ne vaahdon päälle. Halkaise passionhedelmä ja purista niiden sisältö hedelmäpalojen päälle.

Siirrä pohjalevy alla olevan leivinpaperin kanssa leivinliinan päälle. Liina auttaa rullaamisessa. Kääri täytetty pohjalevy varovasti rullalle pitkältä sivulta. Jätä leivinpaperi ja leivinliina rullan päälle tiiviisti. Anna rullan olla jääkaapissa noin kolme tuntia.

Pursotus ja koristelu

1 1/2 dl vispikermaa

100 g sitruunarahkaa

1 rkl tomusokeria

1 puolikas säilykepersikka

2 kiiviä

1 passionhedelmä

Vaahdota vispikerma. Vatkaa hiljalleen joukkoon sitruunarahka ja tomusokeri. Lusikoi vaahto pursotinpussiin, jossa on avoin tähtitylla (1M). Leikkaa pavlovarullasta päädyt pois ja siirrä rulla tarjoilualustalle. Pursota vaahtoa rullan päälle haluamallasi tavalla (minä pursotin isoja sydämiä peräkkäin).

Pilko puolikas säilykepersikka ja ripottele palat pursotuksen päälle. Kuori ja siivuta kiivi ja paina perhosmuotilla siivuista perhosia. Asettele perhoset pavlovarullan päälle. Halkaise passionhedelmä ja purista niiden sisältö hedelmäpalojen ja vaahdon päälle. Laita rulla jääkaappiin tarjoiluun saakka.

Marenkivaahto.

IMG_5690-normal.jpg

Täytettä laittamassa (passionhedelmä uupuu vielä).

IMG_5717-normal.jpg

Rulla vailla koristelua.

IMG_5725-normal.jpg

Kiiviperhosia (huonossa valossa kuvattuina).

IMG_5722-normal.jpg

Valmis pavlovarulla.

IMG_5793-normal.jpg

Syksyiset kiiviperhoset lepäämässä.

Pavlovak%C3%A4%C3%A4ris-normal.jpg

IMG_5778-normal.jpg

IMG_5788-normal.jpg

Intiaanisokerin ansiosta torttupohja sai väriä ja marenki sai päästä esille paremmin.

IMG_5796-normal.jpg

IMG_5774-normal.jpg