Minulla on ollut jo muutaman vuoden ajan tapana leipoa jouluksi limppua. Nyt päätin tehdä vähän erilaista ja tein piimälimppua. Muokkasin eri ohjeista itselleni sopivan piimälimpun ohjeen.

Piimälimppu

(4 keskikokoista limppua)

1 l piimää

100 g hiivaa

2 dl vaaleaa siirappia

2 tl fenkolia

2 tl anista

2 tl kuminaa

3/4 rkl (ruusu)suolaa

4 dl sihtiruisjauhoja

4 dl grahamjauhoja

14 dl hiivaleipäjauhoja

(1/2 dl öljyä/50 g voita)

Voiteluun

1 dl vettä

1 rkl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva sekaan. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Lisää jauhot vähitellen joukkoon. Vaivaa taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi.

Peitä kulho mielellään tiiviillä kannella tai parilla liinalla, jotta sisään ei pääse ilmaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

Jaa taikina neljään osaan ja leivo ensin kaksi limppua. Laita ne leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan liinan alle noin 15 minuutiksi. Sekoita siirappi veteen ja voitele sillä limput. Pistele limppuihin reikiä haarukalla tai tee viiltoja veitsellä. Anna limppujen vielä kohota ilman liinaa 15 minuuttia. Laita sitten limput uuniin (paisto-ohjeet ohjeen lopussa) ja leivo sitten toiset kaksi limppua. Toimi kuten ensimmäisten limppujen kohdalla.Voitele leivät vielä kerran siirappivedellä paiston puolessavälissä.

Paista limput 180-asteisessa uunissa alatasolla 45-50 minuuttia. Leipien kypsyyden tietää esimerkiksi siitä, että niiden pohja kumisee pohjaan sormella napauttaessa.