IMG_1930-normal.jpg

Tein tämän vaniljakreemin tähän vaniljaiseen manteli-omenakranssiin täytteeksi. Siihen tarvittiin vain pieni määrä vaniljakreemiä. Laitan tähän vähän isomman määrän ohjeen. Siitä riittää täytteeksi esimerkiksi noin 15:n wieneriin. Ohje on Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirja-kirjasta. Siinä vaniljatankoa on sama määrä kuin tässä ohjeessa, mutta muita aineksia on tuplamäärä.

Vaniljakreemi

1/2 vaniljatanko

2 1/2 dl täysmaitoa

60 g (3-4 kpl) kananmunan keltuaista

60 g (noin 3/4 dl) sokeria

20 g (noin 1/2 dl) maissitärkkelystä

12 g (noin 1 rkl) voita

Halkaise vaniljatangonpuolikas ja raaputa siemenet. Laita ne maidon kanssa paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta maito. Ota kattila pois levyltä, laita kansi päälle ja anna maidon maustua.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin kulhossa. Lisää joukkoon maissitärkkelys. Kaada vaniljamaito joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen tai kunnes se vähänkin alkaa paksuuntua. Nosta kattila heti pois levyltä. Lisää margariini ja vatkaa seosta kunnes margariini on sulanut. Siivilöi kreemi kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja laita kylmään veteen jäähtymään.

Säilytä vaniljakreemiä jääkaapissa käyttöön saakka. Vaniljakreemi on tuoretuote ja se säilyy sellaisenaan enintään kaksi päivää (Jan Hedhin ohje).