Tyttäreni teki tällä viikolla mummukerhossa amerikkalaisen omenapiirakan ja pohjataikinaa jäi toisenkin piirakan tekoon. Äitini oli kaulinut taikinan valmiiksi piirasvuokaan, joten minä tein siihen täytteen. Esipaistoin pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tämän piirakan voi tehdä joko tuolla pohjalla (ohje löytyy täältä) tai sitten tähän reseptiin laittamallani pohjalla, joka oli täytteen reseptissä. Se ohje on Annan keittokirjasta ja se on siinä nimellä Inkerin omenakakku.

Omenakakku

Pohja

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

150 g kylmää margariinia tai voita

2 rkl jääkylmää vettä

Mittaa jauhot ja sokeri kylhoon. Lisää kylmä rasva isoina kuutioina. Hakkaa ainekset yhden tai kahden tylsän veitsen avulla murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja jatka hakkaamista. Vaivaa taikinaa lopuksi hieman sormenpäillä, mutta niin vähän kuin mahdollista. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti.

Kauli taikina, nosta se korkeareunaiseen vuokaan ja vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen paistamista. Kun taikina jäähtyy jääkaapissa, se ei valu reunoilta alas uunissa. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Täyte

6-8 hapanta omenaa (käytin puolikypsiä omenia)

3/4 dl sokeria

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi (minun omenani olivat niin pieniä, että niistä oli paras tehdä kuutioita). Lisää omenoihin sokeri.

Muruseos

75 g voita tai margariinia

3-4 rkl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl kookoshiutaleita

Sekoita ainekset keskenään. Kaada sokeroidut omenaviipaleet esipaistetun pohjan päälle ja ripottele pinnalle muruseos. Paista 175-200-asteisessa uunissa (paistoin 175 asteessa) 25-30 minuuttia.