IMG_1230-normal.jpg

Tein poikani synttärikakkuun ensimmäistä kertaa lakutoffeekuorrutuksen. Olin saanut Prescotilta toiveideni mukaan Prix Lakulehmä -lakutoffeeta. Halusin kokeilla tehdä niistä lakutoffeekuorrutteen. Koostumukseltaan lakutoffeemassa oli paljon notkeampaa kuin aiemmin tekemäni fudgekuorrutus. Sen takia massan kannattaa olla huoneenlämmössä lyhyempi aika ennen kaulimista. Annoin ensin massan pehmetä 3 h, mutta kaulittaessa huomasin massan olevan liian pehmeää. Kun massa on vielä aika jähmeää, mutta sellaista, että sitä voi juuri ja juuri kaulita, kaulittu levy ei niin helposti repeile nostettaessa se kakun päälle. Lakulehmä -lakutoffeet ovat itsessään jo pehmeämpiä kuin esim. lakritsifudget, Lakufudgeistakin voi hyvin tehdä tämän kuorrutteen samoilla mittasuhteilla. Se varmaankin tarvitsee pehmenemiseen sen 2-3 h ennen kaulimista :)

Tämä lakutoffeekuorrutus oli ainakin minun makuuni. Tykkäsin tosi paljon! Pelkäsin, että kuorrute peittäisi alleen itse kakun ja täytteiden maun, mutta näin ei käynyt. Etenkin kun kuorrutetta oli vain ohkainen kerros.

Lakritsitoffeekuorrutus

(riittää yhden 24-26 cm Ø olevan kakun kuorruttamiseen)

600 g lakritsitoffeeta

1/2 dl kuohukermaa

Mittaa lakutoffeet ja kerma paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta keskilämmöllä. Sitä mukaa kun toffeet pehmenevät, voi niitä pilkkoa puulastalla. Sekoita, kunnes lakutoffeet ovat kokonaan sulaneet ja seos on tasaista. Ota kattila heti pois liedeltä, ettei seos sitkisty.

Vuoraa kulho leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Laita kovettumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Ota massa huoneenlämpöön pehmenemään noin 1/2 tuntia ennen kaulimista. Silloin kauliminen on helppoa.

Kauli massa silikonisen alustan päällä 3 mm paksuksi levyksi. Jos ei ole silikonista alustaa, voi alle sirottaa tomusokeria tarttumisen estämiseksi (itse laitoin ohuelti tomusokeria silikonisellekin alustalle).

Vatkaa kermaa kuorrutteen alle. Esimerkiksi 1 1/2 dl vispikermaa, johon voi lisätä 2 rkl tomusokeria (ja 1 rkl tummaa kaakaojauhetta). Levitä kerma kakun päälle tasaisesti. Nosta lakukuorrute kakun päälle. Tasoita päälipinta ja reunat kämmenen reunalla. Leikkaa ylimääräinen reunaosa pois.

Näitä Prix Lakulehmä -lakutoffeita käytin kuorrutteeseen.

IMG_1146-normal.jpg

Pehmeää lakutoffeeta, NAMI ♥

IMG_1150-normal.jpg

Jääkaapista otettu valmis toffeemassa.

IMG_1226-normal.jpg

Vispivaahdolla päällystetty kakku...

IMG_1233-normal.jpg

...joka sai päälleen lakutoffeekuorrutteen. Kaulittaessa huomasin, että en ollutkaan antanut lakutoffeiden kunnolla sulaa keittämisvaiheessa ja sekaan jäi pieniä kokkareita. Onneksi kakku tuli omaan kotiin ja niistä ei ollut mitään haittaa :)

IMG_1235-normal.jpg

Tässä kakussa on lakutoffeekuorrutus (tuo musta pinta). Kakku löytyy täältä.

IMG_1265-normal.jpg