Leivontafoorumilla oli jälleen niin kiva aihe leivontahaasteessa, että päätin osallistua siihen. Täältä löytyy elokuun haaste. Ihania herkkusia sinne on jo tullut :)

Meinasin tehdä piirakan kesäkurpitsasta, mutta päädyin kuitenkin mustikoihin ja punaviinimarjoihin. Vahingossa tämä piirakka sopi väritykseltään hyvin tähän ajankohtaan, koska isäni tuli lauantaina takaisin U.S.A:sta, missä oli pitkästä aikaa katsomassa rakkaita sukulaisiaan! Piirakka on mukaeltu tästä Kinuskikissan Puolukkaspiraalista. Olen aiemminkin tehnyt piirakan mustikkaisena. Se löytyy täältä. Nyt lisäsin vähän omiani ja lisäksi tein toisen täytteen, koska tilaa oli jäljellä pohjassa. Mantelitäyte on Leila Lindholmin Pala kakkua-ja paljon muuta -kirjasta, mutta tein sen puolikkaana annoksena. Pehmoinen pohja ja pehmoinen täyte pehmentävät mielen :)

Vaniljainen marjaspiraali

Pohja

150 g margariinia

1 dl sokeria

1 kananmuna

3 dl Myllyn Paras puolikarkeita vehnäjauhoja

1 tl Dr.Oetker vaniljasokeria

1 tl Dr.Oetker  leivinjauhetta

½ dl kookoshiutaleita

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muutamassa erässä taikinaan. Voitele 26-28 cm piirasvuoka ja painele jauhotetuin käsin taikina pohjaan ja reunoille 3,5-4 cm korkeudelle.

Vaniljatäyte

¾ dl perunajauhoja

4 rkl sokeria

5 dl Valion rasvatonta maitoa

1 kananmunan keltuainen

1 vaniljatanko (tai 3 tl vaniljasokeria)

200 g Valio vaniljarahkaa

1 kananmuna

+

2 dl mustikoita

Sekoita paksupohjaisessa kattilassa perunajauhot ja sokeri. Pidä kattilaa liedellä keskilämmöllä. Vispaa maito sekaan vähitellen. Lisää keltuainen. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet sekaan ja tipauta myös kuoret seokseen. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa ja alkaa saostua. Ota kattila liedeltä. Ota vaniljatangon kuoret pois seasta. Sekoita joukkoon vaniljarahka ja kananmuna.

Lusikoi pieni määrä täytettä pussiin (esim. Minigrip) spiraalia varten ja levitä loppu täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat pinnalle.

Mantelitäyte

1 kananmuna

1 dl Valio maitorahkaa

1/2 dl ranskankermaa

½ dl sokeria

50 g mantelimassaa

+

reilu 1 dl punaviinimarjoja + ripaus sokeria ja perunajauhoja

4 dl mustikoita + 1 rkl perunajauhoja ja 1 rkl sokeria

Vatkaa vispilällä kaikki ainekset sekaisin ja raasta sekaan mantelimassa. Levitä seos mustikoiden päälle. Lisää mustikoihin ja punaherukoihin perunajauhot ja sokerit. Laita punaherukat piirakan keskelle (käytin apuna pyöreätä muottia) ja mustikat niiden ympärille. Pursota vaniljatäytteestä spiraali marjojen päälle.

Paista piirakkaa 200°C:ssa 40-50 minuuttia uunista riippuen (minä paistoin 40 min.). Anna piirakan jäähtyä ja hyytyä muutama tunti ennen tarjoilua.

Vaniljatäyte


Uuniin menossa.




Jotenkin tulee mieleen tikkukaramelli ;)

Marjapiirakat%20013-normal.jpg

Saamani kommentit Leivontafoorumin haasteessa

(7 pistettä)

- spiraali piirakan päällä on hienon näköinen, lisäksi pohjassa käytetty kookos tuo varmasti vähän erillaista makua piirakkaan.

- Ihana idea ja hyvän näköinen, varmasti herkullinen

- Kaunis ja varmasti herkullinen.Tuhdin oloinen.

- hauska ulkonäkö

- Tosi kauniin näköinen piiras, mantelitäyte kuulosta hyvältä, saisipa palan…

- Kaunis ja houkutteleva spiraali! Tätä söin jo silmilläni.

- Ihanan näköinen, täyte vaan tuottaa pettymyksen. Enemmän mustikkaa?