Tästä leivästä on tullut yksi meidän perheen suosikeista. Tänään leivoin nämä lasten avustuksella. Lapset tekivät taikinan. Ohje on Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjasta. Siinä tämä leipä on nimellä Erikoishyvä siirappilimppu.

Siirappilimppu

(2 leipää)

50 g voita

5 dl viiliä tai paksua piimää (laitoin viiliä)

 1 ps (11 g) kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)

2 dl tummaa siirappia

2 tl (ruusu)suolaa (laitoin 1 1/2 tl)

6 dl erikoisvehnäjauhoja

5-7 dl ruissihtijauhoja (laitoin 6 dl)

Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva keskenään. Sulata voi ja sekoita siihen viili. Lämmitä seos 42-asteiseksi. Mittaa kulhoon siirappi ja suola. Lisää siihen voi-viliseos. Sekoita joukkoon vehnäjauho-kuivahiivaseos. Lisää ruissihtijauhot vähän kerrallaan samalla taikinaa vaivaten. Laita ruissihtijauhoja sen verran, että muodostuu pehmeä ja kimmoisa taikina. (Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä voi-viiliseos enintään 37-asteiseksi, liuota sekaan hiiva, sekoita joukkoon siirappi ja suola, lisää vehnäjauhot ja lopuksi ruissihtijauhot).

Peitä taikinakulho kannella tai paksulla liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (noin tunti). Leivo taikinasta kaksi limppua ja laita ne leivinpaperoidulle pellille. Kohota leipiä liinan alla noin 40 minuuttia (kannattaa varmaan pistellä haarukalla reikiä pintaan, koska minulla ainakin leipien alareuna repeili parista kohdasta). Paista leipiä 200-asteisessa uunissa keskitasossa 35-40 minuuttia. Peitä leivät foliolla tai leivinpaperilla paiston aikana, jos ne meinaavat tummua liikaa.

Tässä aiemmin tekemiäni siirappilimppuja.