Tämä on myös Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon muuta.-kirjasta. Tosi maukasta leipää, meillä koko perhe tykkäsi tästä tosi paljon! Minulla oli sopivasti jääkaapissa pakkasesta ottamaani puolukkahilloa. Löytyi sillekin heti käyttöä.

Mehevä puolukkalimppu

(2 leipää)

4 dl vettä

2 dl puolukkahilloa

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl vaaleaa siirappia

1 korkillinen väkiviinaetikkaa (ei ollut, laitoin valkoviinietikkaa)

1 rkl (ruusu)suolaa (laitoin 2 tl)

1 rkl kokonaisia kuminansiemeniä

1 rkl kokonaisia fenkolinsiemeniä

2 dl rusinoita

1 dl pellavansiemeniä (korvasin nämä seesaminsiemenillä)

12 g kuivahiivaa

2 dl grahamjauhoja

2 dl ruissihtijauhoja

10-11 dl erikoisvehnäjauhoja (laitoin 10 dl)

Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja kaada se kulhoon. Lisää joukkoon puolukkahillo, oliiviöljy, siirappi, etikka, sula, huhmaressa hienonnetut mausteet, rusinat ja pellavansiemenet.

Sekoita keskenään kuivahiiva, grahamjauhot, ruissihtijauhot ja vehnäjauhot. Kaada seosta vähän kerrallaan samalla sekoittaen taikinan joukkoon. Taikina on hieman tahmea. Laita kulhon päälle kansi tai paksu liina ja kohota taikinaa noin tunnin ajan, kunnes se on kaksinkertainen.

Leivo taikinasta hyvin jeuhotetulla alustalla kaksi limppua. Nosta ne leivinpaperoidulle pellille tai kahteen voideltuun, pitkään leipävuokaan. Kohota leipiä liinan alla noin 1 1/2 tuntia.

Paista leivät 175-asteisessa uunissa keskiosassa noin 40 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja leipä kumisee pohjasta napautettaessa.